Til hovedinnhold
NyhetHer er Googles nye medieball

Nexus Q er Googles nye streamingboks

Medieball streamer fra sky og mobil til TV-en din.

Google

Google holder nå sin tre dager lange utviklerkonferanse Google I/O i San Francisco. Dag én er overstått, og blant de viktigste nyhetene som har dukket opp er det billige nettbrettet Nexus 7, Android 4.1 Jelly Bean og medieballen Nexus Q.

Det har lenge versert rykter om at Google har jobbet på en underholdningsenhet til stua. Nå er resultatet her i form av Nexus Q, som har en utradisjonell, rund form i motsetning til vanlige firkantede bokser.

Sosial boks

Nexus Q er en multimediemaskin for hjemmet, og streamer video og musikk rundt omkring i husholdningen via nettskyen. Dette betyr at du kan spille av musikk og filmer på smarttelefonen eller nettbrettet, og overføre dem trådløst til stereoanlegget eller TV-en.

Google kaller selv ballen for en «social streaming media player» fordi du kan lage spillelister og dele dem med vennene dine. Alt dette krever en Android-basert smarttelefon eller nettbrett.

Innhold via nett

Nexus Q har innebygd trådløst nettverk, Bluetooth og NFC (Near field communication), som er en trådløs kommunikasjonsteknologi brukt i smarttelefoner og lignende enheter.

Lyd og bilde blir imidlertid ikke streamet lokalt fra de mobile enhetene, men fra Internett via film- og musikktjenester på den nettbaserte markedsplassen Google Play, som inntil nå har vært et sted for apper til Android-telefoner. Vi har ikke tilgang til dette ennå her i Norge.

Innebygd forsterker

På overflaten av den kuleformede Nexus Q finner vi en lysdiodestripe rundt «ekvator», samt en liten berøringssensor som skrur av lyden når du tar på den.

Nexus Q har en intern lagringskapasitet på 16 GB, slik at du for eksempel kan lagre musikk lokalt. Boksen har også en innebygd forsterker, som er kraftig nok til at du kan koble til et par høyttalere på 25 watt hver. Den har også en haug med digitale inn- og utganger.

Google la vekt på at Nexus Q har «general hackability», og ideen er at utviklermiljøet skal få frihet til å gjøre mange modifikasjoner slik at boksen blir en foretrukken TV-boks også for mer datakyndige brukere.

Utfordrer AirPlay og Sonos

Det er altså klart at Google utfordrer både Apples AirPlay-teknologi og Sonos' populære musikkløsninger med den nye streamingboksen Nexus Q.

Googles nye medieball lanseres om 2 – 3 uker i USA, og prisen har landet på 299 dollar, tilsvarende 1800 kroner. Prisen vil bli dyrere i Norge, men det er foreløpig ukjent når ballen vil komme hit til lands.

Vi er på Facebook!

Under kan du se reklamefilmen til Nexus Q:

annonse