Til hovedinnhold

– Mobilen ingen bakteriebombe

Smittevernoverlege friskmelder mobiltelefonen.

iStockPhoto/Kurt Lekanger (montasje)

Internasjonale forskere har tidligere meldt om at mobiltelefoner inneholder flere bakterier enn et toalett. Men selv om bare to av ti mobilbrukere rengjør mobiltelefonen, ifølge en undersøkelse gjort av Infact for Chess, er det ikke sikkert det er grunn til å bekymre seg for å bli smittet av bakterier fra mobilen.

Det foreligger ingen forskning, verken i Norge eller internasjonalt, om hvordan bakterier eventuelt kan smitte fra mobiltelefon til mennesker.

– Jeg vil anta at de fleste bakerier på en mobiltelefonen også finnes i menneskekroppen og dermed er helt ufarlige. Man kan kanskje – i verste fall – bli smittet av influensa eller omgangssyke om man låner en telefon fra en som bærer på smitten, men utover dette er ikke mobiltelefonen som smittekilde noe å bekymre seg for, sier smittevernoverlege Øystein Søbstad i en pressemelding.

Ikke vent til mobilen begynner å lukte

Søbstad mener likevel det er viktig med god håndhygiene, og legger muntert til:

– Det skader jo ikke å tørke av mobilen av og til, og gjerne før den begynner å lukte.

Markedsdirektør Jarle Alvær i Chess mener vi kan avlive myten om mobiltelefonen som bakteriebombe og smittekilde.

– Vi er omgitt av bakterier og det har vært mange oppslag i mediene om hvordan mobiltelefonen nærmest er blitt et oppsamlingssted for ulike bakterier. Dette skaper unødvendig frykt, sier han.

Alvær er også overbevist om mobilbrukerne kommer langt med god håndhygiene.

– Vi må ikke komme dit at man ikke får låne eller våger å holde i sine venners mobiltelefon i frykt for farlig smitte. Bakteriene på en mobiltelefon er harmløse og vekstvilkårene så elendige at bakteriene dør etter kort tid. Tørker man av mobiltelefonen ser den nyere ut, og man leser bedre det som er i displayet, sier Alvær.

Les også: Mobilen din er en bakteriebombe

Mer om
annonse