Til hovedinnhold
NyhetHTC vs Apple:

– Apple er livredde for Android

Etter at HTC ble dømt for brudd på Apples patenter har diskusjonen rast i forumet.

For et par dager siden skrev vi om hvordan Apple tok første stikk i patentsøksmålet sitt mot HTC, der de anklager det taiwanske selskapet for å ha stjålet idéene sine fra iPhone. Siden har debatten gått for fullt på diskusjonsforumet.

Sakens kjerne kan du lese her: HTC taper første runde mot Apple

Reaksjonene er mange

Det tok ikke lang tid før reaksjonene strømmet inn og det var mange som hadde sterke meninger rundt Apples rolle. Noen mener at det er på sin plass at Apple forsvarer patentene sine.

Forumbruker Fowl skriver:

Apple tåler nok konkurranse, de har selv sagt at det er bra med konkurranse. Men det de ikke tåler er nok heller plagiering. Apple finner på nye ting og tar patent på dem, slik at alle andre er tvunget til å gjøre det samme: Finne på nye ting, og ikke kopiere fra dem.

Det er ikke alle enige i.

Forumbruker Pjassopp skriver:

Dette må jo være noe av det mest tåpelige så langt i tråden. Apple finner på nye ting og kopierer ikke? Steve Jobs er uenig:
Se YouTube-klippet

Husk at Apple ble saksøkt av Nokia da selskapet prøvde å la være å betale lisensavgift som alle andre mobilselskaper tar del i. Apple ville altså snike seg unna å betale for andres oppfinnelser, samtidig som alle andre fortsatt måtte betale for seg.

(...) Det er åpenbart at Apple er livredde for Android, og ikke tør å konkurrere. Derfor saksøker de i øst og vest.

En del av hverdagen

Patentsøksmål er ikke noe nytt i teknologiverdenen, og alle store teknologiselskaper er årlig i en rekke rettsaker i forbindelse med patenter og plagiat. Mange spør seg om dagens system og sirkuset av rettsaker i alle retninger i det hele tatt har noen hensikt.

Forumbruker Newnick skriver:

Så du mener at det er på sin plass at Apple har patent på berøring av et telefon-nummer i telefonboken, åpner telefonprogramvaren, og ringer nummeret? Egentlig tror jeg det er du som burde stige av din høye iHest, og se virkeligheten slik den er. Apple saksøker alt og alle for idiotiske patenter.

Forumbruker RamGuy skriver:

Problemet er at svært mange av patentene som tas er veldig generelle. Det er ikke snakk om å finne opp ting når man tar patent på det å trykke med to fingre på en skjerm etc. Det er en hel del slike meningsløse patenter som har som eneste oppgave å forhindre andre å i det hele tatt kunne levere et produkt.
(...) Andre ganger spinner man på tanker om hva som kan komme til å skje i framtiden, uten at man egentlig har noen teknisk løsning selv. For eksempel kan jeg tenke meg at det en gang i fremtiden blir mulig å lade telefonen med pulsen og varmen i hånden. Jeg har ikke teknologi som kan klare dette, og det finnes i dag ikke teknologi som kan gjøre dette, men ved å beskrive en slik generell patent kan jeg sørge for at det heller aldri kommer til å skje uten at jeg får penger for det.
Andre patenter er på ting som har eksistert i en årrekke med ørsmå justeringer. Som for eksempel patenten Apple tok på en skjermfot som egenlig ikke var mer spesiell enn at den hadde justerbare ledd i foten. Dette finnes fra før. Men da kan de hevde at alle skjermfoter med ledd er kopier.
Et eksempel på hvor sykt dette er er denne patenten
http://www.freepaten...com/6360693.pdf
Dette er ganske enkelt en patent på en pinne som hunden kan hente, lagd i forskjellige materialer.
Slike ting skulle ikke være mulig å patentere. Poenget med patenter er i utgangspunktet å beskytte nye oppfinnesler, slik at en utvikler kan tjene inn utgiftene ved en utviklingsprosess, eller hvis man kommer på noe helt nytt. Hvis det ikke er en unik nyvinning, og/eller ikke ligger utviklingskostnader bak, skulle det heller ikke være mulig å patentere. Det blir kanskje mye synsing, men jeg mener man heller burde si nei oftere enn ja om det er tvil, for dagens patentsystem er mer til hinder for utviklingen enn nytte.

Andre mener at patentsystemet er helt nødvendig for å ivareta innovasjon og utvikling, men at det misbrukes av de store selskapene.

Forumbruker Dotten skriver:

Motivasjonen ligger i å bevare et viktig system for å ivareta innovasjon og utvikling. Når det benyttes mot sin hensikt av hensyn til profitt, fremfor innovasjon og utvikling, reageres det for å enten
a) få en endring (politisk prosess) for å unngå misbruket erfaring viser oss eksisterer og/eller
b) sørge for at forbrukerne er obs slik at de ikke finansierer selskaper som angriper fundamentet for innovasjon og utvikling.

(...)"Et onde forsvarer et annet", "slik bør det være fordi det alltid har vært slik" og "er muligheten der, så er det automatisk riktig å bruke den" er ellers ganske så lite holdbare argumenter.

Det er til syvende og sist forbrukerne som blir skadelidende her.

Det er påstander ikke alle er enige i.

Forumbruker Stool Sample skriver:

At HTC med viten og vilje har benyttet seg av disse patentene uten å gå i en dialog med Apple for å finne en løsning, er ikke nødvendigvis Apple sitt problem, men kan også bli det, gitt Apple sine intensjoner og vekst forventninger med basis i disse patentene. Foreløpig ser det primært ut til å bli HTC sitt problem.

Det er ikke noe misbruk av et system i dette tilfellet, slik du skriver i innlegget ditt, og i alle fall ikke av Apple, for selskapet har gjort de nødvendige tiltak for å beskytte sine teknologier og prosesser. At konkurrenter ikke vil respektere disse blir et problem for samtlige aktører i markedet, til syvende og sist også for Apple. Og i dette ligger det en liten læring:

Som leder for et selskap er man til enhver tid pliktig til å følge gjeldende lover og regler for den virksomheten man er satt til å lede og dette er således en forutsetning for selskapets eksistens, virke og levedyktighet. Overholder man ikke disse, og blir tatt, så får det konsekvenser.

(...) Reagerer ellers på den «sosiale samvittighet» som innlegget ditt er fundert på. Hvor var du og Android-forkjemperne her inne når Google lanserte Google+ som er et plagiat av Facebook, så godt utført at selv garvede IT-journaliser knapt klarer å se forskjell?

Hvorfor saksøkes ikke Google?

Mange spør også hvorfor Google ikke blir saksøkt på samme måte som HTC og Samsung.

Forumbruker Cappo skriver:

Men hvor er Google oppi alt dette? Er jo tross alt deres OS. HTC kan jo lett omgå et eventuelt forbud mot import av HTC telefoner til USA ved å bare selge Windows Phone 7 telefoner der. Og med den kommende Mango-oppdateringen er ikke det nødvendigvis en dårlig ting. Men snilt av Apple å hjelpe Microsoft med å ta markedsandeler da.

Det morsomme (om du kan kalle det det) er at du kan bryte så mange patenter du vil, bare du ikke blir for stor. For så lenge du er liten og ikke-truende så er det ingen som bryr seg, men i det sekundet du blir en reel konkurrent kommer søksmålende flagrende.

Forumbruker Bolson skriver:

Google bryter ikke patentene fordi de ikke lager og selger en telefon med de patenterte løsningene implementert. Android er fritt tilgjengelig også. Så hadde Apple saksøkt Google så hadde det blitt en passelig stor parodi.

I tillegg er Google et amerikansk selskap - dvs Apple kunne ved å saksøke Google oppnå erstatning, men de ville ikke nødvendigvis oppnå importforbud. Personlig så tror jeg ikke Apple er ute etter penger etc med disse søksmålene, de er kun interessert i å stoppe midlertidig konkurransen fra Android-baserte telefoner i det amerikanske markedet. Om alternativene som faktisk har størst markedsandel i USA blir fjernet over en periode så vil det bety særdeles mye økonomisk for Apple. Det er iPhone og økosystemet rundt Apple virkelig tjener penger på, og fraværet av Android som konkurrent vil trolig medføre en markant økning i omsetning og resultat.

Hva synes du om saken?
Si din mening i forumtråden

Redaksjonen har i noen av sitatene rettet skrivefeil og setningsoppbygning. Det er også noen klippet bort stykker med tekst for å opprettholde den røde tråden, dette er markert med (...).

annonse