Til hovedinnhold

Japansk TV-selskap mekket superkamera

For ikke lenge siden viste den japanske allmennkringkasteren NHK frem en TV med 16 ganger oppløsningen til HDTV.

Ultra HD er navnet på neste generasjons høyoppløselige videoformat, og nå har NHK også vist frem et kamera som kan filme i dette formatet:

Relativt kompakt

Ultra HD-kameraet er relativt kompakt og har en CMOS-sensor på 33 megapiksler. Sensoren har et sett med fire fargefilterbrikker – og hver brikke har en kapasitet på åtte millioner piksler.

Den 2,5 tommer store sensoren er også kompatibel med objektiver på konvensjonelle speilreflekskameraer.

– Vår hovedmål med dette videoutstyret var å lage et kamera som var lite nok til å være praktisk når man filmer utendørs, sier en av de ansatte fra NHK. – Forskjellen fra andre produkter at at kameraet bruker én enkel sensor for å oppnå Ultra High Definition-oppløsningen på 33 millioner piksler.

– Ved å benytte fargefilterteknologi som blir brukt i digitale kameraer utstyrt med Bayer-filter, og ved å dele farger inn i felt for å motta informasjon, har det vært mulig å få til et veldig kompakt kamera.

Fritt objektivvalg

– Ultra-HD-kameraet tar opp bilder på samme måte som med vanlige digitale kameraer, med en sensor rett bak objektivet. Dette aktuelle kameraet har faktisk et objektiv som blir brukt i slike digitalkameraer. Man kan fritt velge mellom eksisterende objektiver, og man kan også bruke objektiver som ikke er spesifikt designet til dette formålet.

– Dette er fremdeles et håndlagd testprodukt, men vi vil jobbe med en fabrikant for å ferdigstille kameraet slik at det blir et produkt man faktisk kan bruke, avslutter den NHK-ansatte.

Informasjon om bildefrekvens og liknende er ennå ikke gjort kjent, men Ultra HD-kameraet er først og fremst en prototype enn så lenge.

(Kilder: Akihabara News, CrunchGear)

annonse