Til hovedinnhold

– Hjelp, jeg må bruke Windows!

Redaksjonens største Mac-fan er sendt på rehab.

Kurt Lekanger

Jeg er et ondt menneske.

Tre ganger på rad har jeg revet arbeidsmaskinene ut av hendene på fortvilte medarbeidere og senket dem ned på ukomfortable dyp. Og ikke uten en liten dose skadefryd.

Jørgen fikk Windows-maskinene sine låst inn i én måned, og ble i stedet utdelt en skinnende Mac. Espen fikk PC-forbud og måtte jobbe på et trangt nettbrett i 30 dager. Og kanskje mest ondskapsfullt av alt, Niklas måtte bruke Linux som sitt eneste operativsystem i én måned. Stakkaren hadde aldri sett en kommandolinje før.

Karma er en bitch. Det måtte komme tilbake. Og nå er dagen her.

Redaksjonen har gjort mytteri, og robbet meg for mine kjære Macer. Den 27-tommers iMacen i børstet aluminum. Og min fjærlette Air. Tilbake står to glorete plastikkbokser, plastret med klistemerker og rare lys. Jeg skal bli en Windows-bruker nå, i 30 lange dager sier de.

Skal vi to bli venner?Foto: Asus

En gang for lenge siden

Det er ikke helt krise altså. Jeg var godt kjent med andre operativsystemer. På 90-tallet konfigurerte jeg DOS-maskinen min med egen oppstartsmeny og lekte meg i C++. Jeg sto i lanseringskø for Windows 95. Og jeg hoppet raskt over på NT-kjernen da den begynte å få støtte for DirectX-spill. Windows 2000 var lenge mitt favoritt-operativsystem.

Men så fikk jeg prøve OS X en sen studiekveld i 2005. Med mektige funksjoner kokt ned til sitt minste felles multiplum. Et operativsystem som aldri hoppet i veien med vinduer og varsler. Et sted der virus og bloatware var fremmedord, og arbeidet sto i fokus. Det var rolig og fredelig i Jobs' rike. Og ikke minst var det vakkert der, med de lekre blå gradientene, duse fargene og smakfulle malene.

Siden den dagen har jeg vært hekta. Og eid alt fra titaniums-Powerbooker til Mac Pro.

Windows, jeg er klar

Jeg skal ærlig innrømme at jeg kunne vært flinkere til å følge med på Windows-fronten. Det hviler et visst ansvar over en som skal jobbe redaksjonelt med teknologi.

Men hver gang jeg har kommet borti Windows-maskiner, har jeg blitt fortvilt. Jeg føler Microsoft aldri gjør den viktige jobben med å forenkle grensesnittene sine, men heller pøser på med knapper og menyer, til du drukner i valgmuligheter.

Første utgave av Windows 8 fremstår også veldig tungvint sett utenfra. Jeg ser på med medlidenhet når samboeren min sliter seg gjennom Metro-menyene, og får apper slengt opp i ansiktet i fullskjerm hver bidige gang hun skal gjøre noe så enkelt som å søke eller se på bilder og videoklipp.

Jeg er glad at det er Windows 8.1 jeg nå skal prøve. Med noen flere år på baken og alskens små justeringer, håper og tror jeg at Microsoft har kommet lenger.

Egentlig er jeg helt enig i at det ultimate målet må være at PC-operativsystemet blir like intuitivt å bruke med fingrene som nettbrettene våre. Jeg så "Minority Report" med stor interesse, og har troen på at kombinert med stemmestyring og kunstig intelligens ala "Her" vil berøring være overlegent.

Selvsagt er ikke Windows 8.1 (eller 10 for den saks skyld) i nærheten av å oppfylle disse storslåtte visjonene. Men det er i alle fall det nærmeste en stor aktør har kommet. Microsoft skal ha kudos for å modig hoppe ut i det ukjente. Og jeg lover å gå inn med et like åpent sinn.

Dette vil jeg vite

Her er fem spørsmål jeg ønsker å få svar på den neste måneden:

  1. Kan jeg jobbe like raskt i Windows som jeg gjør i OS X?
  2. Er programmene brukervennlige?
  3. Må jeg kjempe med spam og ondsinnet programvare?
  4. Vil jeg ha glede av berøringsskjermen?
  5. Kunne jeg tenke meg å bruke Windows til vanlig?

Så håper jeg at jeg kan få litt hjelp og råd av dere lesere til å komme meg over de største kneikene. Jeg kommer til å trenge det...

30 dager igjen! I'm going in.

DEL 2: Se hva Øystein synes etter tre dager med Windows 8.1
DEL 3: Lesernes beste råd til en Windows-bruker som må bruke Mac
DEL 4: – Windows Phone er jo genialt
DEL 5: To uker med Windows Phone – er Øystein like frelst nå?
DEL 6: – iMacen min spiser denne maskinen til frokost
DEL 7: Velger Øystein Mac eller Windows?

Mer om
annonse