Til hovedinnhold

Gigantisk e-postsvindel har loppet ofre for 1,6 milliarder kroner på ett år

Svindelen skal ha rettet seg mot bedrifter i 45 ulike land.

stockhits/Shutterstock.com

Svindel på Internett er et vedvarende fenomen, og selv om mange antakelig føler at det ikke kan ramme dem selv, viser det seg stadig at Internett-svindel rammer langt flere enn man skulle tro, og kan være en lukrativ virksomhet for de datakriminelle.

Nå har det dukket opp et nytt, godt eksempel på dette. Det amerikanske etterforskningsbyrået FBI har nemlig nå offentliggjort informasjon om en gigantisk e-postsvindel som har sirkulert på Internett i lengre tid og som har loppet ofrene for en uhorvelig sum penger. Det er blant andre Übergizmo og Phys.Org som melder om saken.

Har svindlet til seg 1,6 milliarder kroner

E-postsvindelen det dreier seg om skal ha gått ut på å sende falske fakturaer til bedrifter med forbindelser til leverandører i andre land. Fakturaene skal ha gitt seg ut for å være legitime fakturaer sendt fra de ekte leverandørene, og ba om betaling for varer eller tjenester via «wire transfer», altså bankoverføring.

Fakturaene skal ha blitt sendt fra hackede e-postkontoer til ansatte i leverandørselskapene, noe som altså har gjort det vanskelig for mottakeren å avsløre dem som falske. I tillegg til e-poster skal svindlerne også har brukt telefon og faks for å be om betaling, og også disse skal ha vært svært autentiske.

Svindelen skal ifølge FBI har foregått i så mye som 45 ulike land. Til sammen skal svindlerne ha loppet ofrene sine for hele 214 millioner dollar, som tilsvarer litt over 1,6 milliarder norske kroner, i perioden fra 1. oktober 2013 til 1. desember 2014. .

Over 2000 ofre så langt

Svindlerne skal i tillegg ha tatt seg inn på e-postkontoer til høytstående personer i ulike selskaper og deretter brukt kontoene til å sende anmodninger om hasteoverføringer av penger.

Den omfattende svindelvirksomheten har rammet USA aller hardest, med rundt 1200 ofre. 928 ofre har befunnet seg i andre land, men det er uvisst akkurat hvilke land det er snakk om, og om Norge er blant dem. Ifølge FBI vil både antall ofre og det totale svindelutbyttet trolig fortsette å øke.

Byrået anmoder nå alle bedrifter om å alltid forsikre seg via flere kanaler om at man faktisk kommuniserer med den reelle leverandøren, og fraråder også utsatte bedrifter å bruke gratis e-posttjenester til offisielle kontoer. FBI anbefaler også å bruke tostegsverifikasjon og å være forsiktige med å legge ut bedriftsinformasjon på sosiale medier.

Det er fort gjort å la seg lure av svindel: Den beste phishing-svindelen lurer nesten halvparten av ofrene »

annonse