Til hovedinnhold

Forbereder seg på digital krigføring med Oculus Rift

Vil fremtidens kriger bli utkjempet med VR-briller på hodet?

Varg Aamo, Hardware.no

Av alle de mulige bruksområdene til de berømte VR-brillene Oculus Rift er vel digital krigføring et av de få som det hittil ikke er gjort så veldig mye med. Det er det visst nå slutt på.

Nettstedet Wired kan nemlig melde om et smått oppsiktsvekkende prosjekt som går ut på å bruke nettopp Oculus Rift til å føre cyber-kriger på mer effektivt vis, om det på et eller annet tidspunkt skulle bli en aktuell problemstilling.

Det er den amerikanske, militære forskningsavdelingen Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) som står i sentrum for fremstøtet, som de har gitt det hemmelighetsfulle navnet «Plan X».

– Som å «svømme» i Internett

Slik ser «cyber-krig» ut med Oculus Rift.Foto: DARPA

Plan X er en programvareplattform som i korte trekk tar sikte på å kombinere en rekke ulike digitale angreps- og forsvarsteknikker i ett brukervennlig grensesnitt, som igjen kan benyttes av militære hackere ved et eventuelt utbrudd av en digital krig.

Prosjektet har allerede pågått en god stund, men det nye nå er altså at forskningsavdelingen har integrert Oculus Rift i dette grensesnittet.

Brillene tar brukeren inn i virtuelle omgivelser bestående av tredimensjonale, visuelle versjoner av nettverk som representerer fiendtlige mål, og hensikten er å gjøre det enklere å utføre angrep.

– Du har ikke et todimensjonalt perspektiv, så du kan se rundt dataene. Du kan kikke til høyre og venstre og se ulike deler av informasjonen. Med Oculus får du et oppslukende miljø; det er som om du «svømmer» i Internett, sa programsjefen for Plan X, Frank Pound til Wired.

Velger «oppdrag»

I grensesnittet kan brukeren velge mellom ulike oppdrag, som tar form av sirkelformede datanettverk. Etter å ha valgt et oppdrag kan brukeren så velge mellom forskjellige alternativer, som for eksempel å lete etter sårbarheter i nettverkene, for deretter å velge videre handlinger og verktøy.

Det hele kan kanskje høres ut som lite annet enn et simulatoraktig dataspill, men DARPA skal allerede ha vist frem det Oculus Rift-baserte Plan X-grensesnittet til både Pentagon og den amerikanske kongressen, og har fått klarsignal til å fortsette utviklingen.

Avdelingen sier imidlertid at det kommer til å gå en del år før systemet eventuelt blir klart for bruk, men DARPA har like fullt laget en demonstrasjonsvideo av prosjektet som du kan se under.

Visste du at det fantes VR før Oculus Rift?
Her er noen av konseptene som ikke vant frem (Ekstra) »

(Kilde: Wired)

annonse