Til hovedinnhold

Pass deg for nye Windows-mobiler

Microsoft skal for tiden være i gang med å undersøke et problem som har rammet brukere av selskapets splitternye operativsystem, Windows Phone 7. Det dreier seg om klager på at telefonene forbruker "30 til 50 MB" datatrafikk i døgnet.

Dersom påstandene er riktige betyr det at man på en måned forbruker 1,5 GB med datatrafikk. Denne mengden datatrafikk spiser opp selv ganske sjenerøse datapakker, som i dag gjerne ligger på mellom 500 MB og 1 GB trafikk. Over dette blir man ofte henvist til ulike varianter av mobilt bredbånd som tilleggstjeneste.

Kan gi heftige regninger

Mange operatører har i dag et tak for hvor mye datatrafikk som faktureres per dag. For Telenor og Netcom går maksgrensen på omtrent en tier i døgnet. Har man derimot ikke maksgrense, datapakke eller svært billig datataksering kan denne trafikkmengden bli svært merkbar på regningen.

De mest kjente billigoperatørene konkurrerer ofte i større grad på telefoni enn på datatrafikk. Eksempelvis gir 1,5 GB datatrafikk en kostnad på hele 12 000 kroner dersom man har et tilfeldig Tele 2-abonnement uten å ha en datapakke i tillegg.

Flest klager fra USA

Foreløpig er Windows Phone 7 kun ordentlig lansert i noen få land. Telefonene selges likevel mange steder, men man må avfinne seg med å være avskåret fra tjenester som Xbox Live, Zune og Windows Marketplace.

Det skal være i USA flesteparten av de uheldige eierne holder til. En bruker rapporterer at telefonen ser ut til å generere mellom to og fem megabyte datatrafikk i timen når den ikke er i bruk.

Store mengder trafikk etter flymodus

Spekulasjonene om årsaken til problemet går nå høyt, og en av dem går ut på at telefonen benytter seg av mobilnettet selv når trådløst nett er tilgjengelig. Like fullt er to til fem megabyte i timen en relativt stor datamengde - også med synkronisert e-post- og Facebook-kontoer.

Problemet blir ikke mindre mystisk av at telefonen til en bruker tilsynelatende samlet opp data mens den var uten tilgang til internett. Etter å ha hatt telefonen i flymodus en lengre periode skrudde brukeren på mobilnettverk en kort stund - og i løpet av den korte stunden klarte telefonen å generere 400 MB datatrafikk.

Statistikk?

Ut fra rapportene som har kommet så langt ser det ut til at det dreier seg om trafikk som sendes ut fra telefonene, og ikke trafikk som lastes ned. Det spekuleres derfor også i at det kan være tilbakemeldinger om systemytelse som befinner seg i denne trafikken.

Uansett hva trafikken inneholder, synes mengdene å være ganske voldsomme. Til sammenlikning er en innlasting av forsiden på VG Nett for trykkskjermer i skrivende stund på 0,67 MB. Med et forbruk på 1,5 GB i måneden kunne man lastet ned forsiden 2238 ganger.

Det er også viktig å få med seg at moderne nettlesere, stasjonære såvel som mobile, mellomlagrer bilder og menygrafikk som brukes flere steder. For VG Nett sin del betyr det at man kun bruker 0,67 MB første gang man laster inn forsiden. Navigerer man videre blir store mengder av disse dataene gjenbrukt.

Les også:

(Kilde: bbc.co.uk

annonse