Til hovedinnhold

Arbeiderpartiet åpner for skatt på bredbåndstrafikk

– Særdeles dårlig idé, sier Høyre.

Svært mye er allerede belagt med en eller annen form for skatt eller avgift, og myndighetene har etter hvert også begynt å se til IT-sfæren for å finne nye måter å drive inn skatter på.

I september i år kunne vi melde at produsentforeningen, som organiserer rundt 120 produksjonsselskaper innen film-, TV- og spillproduksjon i Norge, nå ønsker at bredbåndsleverandørene skal betale inn en ny avgift. Begrunnelsen er at de mener nettleverandørene tjener stort på at du får tilgang til deres norskproduserte innhold, og at de derfor må bidra til å støtte den norske produksjonen.

AP åpen for forslaget

Akkurat hvordan politikerne på Stortinget stiller seg i saken har hittil vært noe uklart. Nå kan Dagbladet imidlertid melde at Norges største parti Arbeiderpartiet langt på vei åpner for innføringen av en slik praksis.

- Jeg vil invitere til en bred prosess i Stortinget som kan munne ut i en avtale om hvordan vi kan styrke norsk film. Noe av det mest interessante er å se på hvordan telekombransjen, som tjener store penger på at folk streamer film, også kan bidra til produksjon av norsk film, sa mediepolitisk talsmann i Arbeiderpartiet Arild Grande til avisen på torsdag.

Grande sa videre at forslaget om økt «samfunnsansvar» for bredbåndsaktørene er ett av mange steg de vil vurdere, men altså uten å eksplisitt ta stilling til en bredbåndsskatt.

– Særdeles dårlig idé

Regjeringspartiet Høyre er på sin side svært negativ til en slik skatt, og mener forslaget vitner om manglende evne til å tilpasse seg den nye, moderne mediehverdagen.

– Høyre mener skatt på internett for å gi penger til norsk film er en særdeles dårlig ide. Det vi ser her er god gammeldags AP-politikk; avgifter og subsidier skal redde bransjer som er nødt til å omstille seg. Det er en konserverende tankegang. Dessuten blir det en avgift som alle må betale, enten de velger å se film eller ikke, sa Høyres mediepolitiske talsmann Kårstein Eidem Løvaas til Dagbladet.

Avisen var også i kontakt med lederen i Unge Venstre, Tord Hustveit, som også mener skatten er en dårlig idé. Det andre regjeringspartiet FrP har ikke uttalt seg, men vil formodentlig også stille seg kritisk.

Regjeringspartiene ville øke momsfrigrensen: Det satte sentrumspartiene en stopper for »

Les også
Ny avgift gjør elektronikk i Sverige dyrere
Les også
Nå spøker det for den økte momsfrigrensen
Les også
Ga bort TV-en i protest mot NRK
Les også
Norsk filmbransje vil ha avgift på bredbåndet ditt
annonse