Til hovedinnhold

Superbillig 3G-Iphone lansert

Apple-sjef Steve Jobs går på scenen i Moscone Center klokken 19:00 i kveld norsk tid. Alle venter at han skal vise frem en 3G-versjon av mobiltelefonen Apple Iphone. Vi følger presentasjonen direkte. Følg med her om alle ryktene stemmer.
Les alt om Apple Iphone.
Showet nærmer seg
Nå er det den siste timen før Steve Jobs går på scenen og det er store forventninger. Køene på Moscone Center i San Francisco ser ut til å være rekordlange.
Som vanlig når det er snakk om lanseringer fra Apple er Apple Store nede, med beskjed om at den vil være oppe igjen så snart de har oppdatert nettbutikken. Dette gjelder også den norske versjonen av Apple Store.
Oppdateringer
18:27: Nå er politiet klare til å guide folk inn i hallen der talen skal finne sted.

Enorme køer (Bilde: Aaroin Tait)


18:47: Med tretten minutter igjen er dørene inn til hallen åpnet og pressen er på vei inn gjennom dørene.
18:52: Tidligere visepresident, miljøforkjemper og styremedlem i Apple, Al Gore er blant VIP-ene som er tilstede.
19:02: Apple-ansatte jobber fortsatt med å få alle inn i hallen.
19:06: Lysene i hallen slukkes og alt er klart for Jobs. Steve er på plass på scenen til øredøvende jubel.
19:07: "Vi har jobbet veldig hardt med noen flotte saker", sier Jobs.
19:08: "Jeg kommer til å bruke denne morgenen til å snakke om Iphone", fortsetter Jobs.
19:09: Nå snakker Jobs om Iphone 2.0 og at utviklingsverktøyet som har blitt lastet ned av 250.000 i de 95 dagene det har vært tilgjengelig. 4000 har vært med i testfasen. Det er tre deler til den nye Iphone, såkalt enterprisefunksjonalitet, utviklingsverktøy og nye funksjoner for sluttbruker.
19:11: Apple har jobbet med å legge inn funksjonalitet som proffmarkedet har krevd, som Exchange-støtte, VPN og andre sikkerhetsfunksjoner. Nå vises en video der proffkundene prøver de nye funksjonene.
19:16: Ikke overraskende er mye av pratet på scenen sentrert rundt utvikling, siden dette er utviklerkonferansen til Apple. De går i detalj om utviklingsverktøyet og hvordan det tar i bruk Cocoa Touch, Media, Core Services og Core OS.
19:20: Mye snakk om hvor enkelt det er å utvikle nye applikasjoner for Iphone. Scott Forestell, som er ansvarlig for Iphone-programvare hos Apple viser lager et program via Xcode, der de kobler adressebok og lokasjon. Applikasjonen viser alle kontakter som er innenfor en radius på 16 kilometer.
19:25: Alt var ferdig utviklet i løpet av noen få minutter. Da ble også brukergrensesnittet laget via Interface Builder, der forskjellige elementer dras inn og skaleres med tanke på størrelsen på skjermen til Iphone.
19:26: Igjen blir det mye skryt fra Apple, med en rekke utviklere som lovpriser det nye utviklingsverktøyet.
19:26: David Pogue fra New York Times hevder Iphone er den tredje store dataplattformen, etter Windows og Mac OS X.
Nå kommer Iphone-programmene
19:27: Utviklere inviteres opp på scenen for å demonstrere sine applikasjoner. Første selskap ut er det kjente spillselskapet Sega.
19:30: Sega viser igjen Super Monkey Ball, men denne gangen med 100 brett. Ethan Einhorn fra Sega demonstrerer spesielt hvor bra spillet kontrolleres ved å bevege på Iphone.

Super Monkey Ball (Bilde: Gizmodo)


19:31: Første spennende detalj: Spillet Super Monkey Ball vil bli tilgjengelig via App Store for 9,99 dollar. Dyrt!
19:32: Ebay viser frem sin auksjonsapplikasjon, som ble utviklet i løpet av fem uker. Den vil heldigvis bli gratis.
19:34: Loopt viser frem et sosialt nettverk som tar i bruk lokasjon. Viser kart med venner. Brukerprofiler viser hvor personen har beveget seg og hvilke bilder de har tatt. En smule store bror ser deg? Loopt vil også være tilgjengelig gratis.
19:38: Blog-verktøyet Typepad presenteres. Gjør det enkelt å skrive inn tekst og sende bilder til blog. Også gratis.
19:40: Neste selskap på scenen: Associated Press. De viser frem Mobile News Network, som henter nyheter fra det området du er i. Mye lokasjon i presentasjonene. Tyder det på at ryktene om GPS i ny Iphone stemmer? Gratis.
19:43: Pangea Software viser frem spill som de har konvertert til Iphone. Enigmo ser visstnok helt likt ut som på Mac. De skryter av at selv om spillet er meget krevende fungerer det fint på Iphone.

Enigmo (Bilde: Gizmodo)

19:45: Det andre spillet er bilspillet Cro-Mag Rally med ni baner og elleve biler. Begge spillene koster 9,99 dollar. Begynner vi å se et prismønster her.
19:48: En uavhengig utvikler fra Storbritannia (en kar fra forsikringsbransjen) har laget Band, som lar deg lage musikk via Iphone. Programmet inkluderer piano, trommer, bass og bluesinstrumenter. Det er mulig å ta opp det som spilles, og instrumentene skal høres veldig troverdige ut.
19:50: Jeremy Schoenherr fra MLB.com viser frem en applikasjon som kan vise video fra baseballkamper i sanntid. Kanskje vi etter hvert får lignende tjenester på denne siden av dammen? Hva med Eliteserien og Premier League? Videokvaliteten skal være meget bra.
19:52: Nå vises det frem to helseapplikasjoner. Modality og Mimvista.Den første er en opplæringapplikasjon for å huske navnet på alle kroppens deler. Den andre er for å se på medisinske bilder (til og med i 3D).
19:58: Siste utviklere ut på scenen er Digital Legends Entertainment, som viser frem et spill som minner om God of War. Grafikken skal være et sted mellom DS og PSP, men veldig imponerende. Det hevdes at dette knuser N-gage.

Spill fra Digital Legends Entertainment (Bilde: Engadget)


20:00: Spillet skal dukke opp i løpet av september.

20:03: Nå går Apple gjennom fordelene med Iphone-systemet. Spesielt i forhold til Windows Mobile. Iphone OS er utviklet slik at programmer kan få push-beskjed via utviklerne, i stedet for å ligge som bakgrunnsprosesser som drar batterikapasitet.
20:04: Steve Jobs er endelig tilbake på scenen.
20:05: Jobs presenterer Iphone 2.0 med støtte for utallige nye språk med skriftgjenkjenning (i hvert fall for asiatiske språk). Det blir mulig å søke i kontakter. Mail får muligheten til å slette mange mailer samtidig. Foreldrefunksjonalitet.

20:07: Iphone 2.0 blir tilgjengelig først i juli. Betyr dette at Iphone ikke kommer i juni allikevel. Gratis for eksisterende Iphone-eiere. Koster 9,99 dollar for Ipod Touch-eiere.
20:13: "Nå noe helt nytt", sier Jobs.
20:14: Apple viser frem Mobile Me. En ny tjeneste som skal være "som Exchange for alle oss andre", sier Jobs. Det fungerer som "Active Stink ... eh. Active Sync". Alt synkroniseres mellom Iphone, Mac og PC. Fungerer trådløst slik at det ikke lenger er nødvendig med docking.

Steve Jobs viser frem Mobile Me (Bilde: Engadget)


20:18: Får web 2.0-applikasjoner for å gi en desktop-opplevelse på nettet. Mail, Contacts, Calendar og Gallery skal visstnok se veldig bra ut via Mobile Me. Idisk som er en virtuell lagringsplass skal også være inkludert. Dette tar knekken på Apples egen .mac. Virker som en helt vanlig applikasjon.
20:19: Send bilder til Mobile Me via det innebygde kameraprogrammet i Iphone.
20:21: Det skal være enkelt å sende filer til andre direkte fra Idisk i Mobile Me. Nå viser de frem hvordan det synkroniseres. En kontakt som ble lagt til på Iphone dukker umiddelbart opp i webgrensesnittet. Kalenderendringer som gjøres via web endres i løpet av noen sekunder på Iphone.
20:28: En 60 dagers gratis prøveperiode på Mobile Me følger med Iphone 2.0-programvaren i begynnelsen av juli. Mobile Me erstatter .mac og .mac-abonnenter vil oppgraderes automatisk.

20:28: Steve Jobs snakker om Iphones første bursdag. Kommer den nye telefonen nå?

20:30: "Iphone har hatt en utrolig introduksjon i markedet med massiv kritikerros". I løpet av det første året ble det solgt 6 millioner Iphones, inntil Apple ble utsolgt for noen uker tilbake.
20:31: Apple har funnet ut hva de neste utfordringene er: 3G og enterprise-funksjonalitet. Støtte for tredjeparts programmer. Flere land. Billigere.
20:32: 56 prosent av de som ville ha en Iphone endte opp med å ikke kjøpe den på grunn av pris.

20:32: Steve Jobs introduserer Iphone 3G.

Steve Jobs lanserer Iphone 3G (Bilde: Gizmodo)

20:35: Apple har tatt hensyn til alt de har lært ved lanseringen av Iphone 3G. Tynnere. Sort plastikk på baksiden (ryktene har vært veldig korrekte). Solide knapper. Mye bedre lyd.
20:36: Iphone 3G skal være 2,8 ganger raskere enn dagens versjon. Sammenlignet med Nokia N95 og Treo 750 skal Iphone være 36 prosent raskere. Demo av vedleggsnedlasting. 5 sekunder på 3G, 18 sekunder via Edge og 2 sekunder på Wlan.
20:38: GPS er nå blitt integrert i Iphone. Med GPS kan telefonen tracke bevegelsene til brukeren. Viser hvordan en pulserende prikk beveger seg på Google Maps.
20:42: Skryter av alle landene telefonen blir lansert i. Norge er ett av landene som blir nevnt.
20:45: Prisen på telefonen har sunket fra 599 dollar (for ett år siden) og nå skal en 8 gigabyte-versjon av 3G Iphone selges for 199 dollar (det er omtrent 1.000 kroner).
20:47: Apple sier maksprisen rundt hele verden kommer til å ligge på 199 dollar. Dette virker nesten for godt til å være sant. 16 gigabyte-versjon koster 299 dollar.

20:50: Telefonen slippes 11. juli. 8 GB-versjonen er sort, men 16 GB-versjonen er hvit.
20:51: "Endelig er den her: Den første telefonen som slår Iphone" sies det i reklamefilmen for den nye telefonen.
20:52: Da har Steve Jobs gått av scenen og Iphone 3G er lansert. Ryktene har stort sett stemt, men Apple tok nok pusten fra de fleste når de hevdet maksprisen over hele verden er 199 dollar. Det skal bli spennende å se hvordan de får til det.

21:00: Norsk Apple Store er oppe og den har informasjon om Iphone 3G. Pris er ikke oppgitt. Det er heller ingen informasjon på nettsidene til Netcom. Det er imidlertid bekreftet at den kommer til Norge 11. juli. Les pressemeldingen til Apple om norsk/nordisk lansering her.
21:15: Takk for at du fulgte med. Mobilen.no kommer tilbake med flere oppdateringer i løpet av uken på Iphone 3G som lanseres i Norge.

Kilder:
Gizmodos WWDC-dekning
Engadgets WWDC-dekning
Ilife WWDC-dekning
Macrumors.coms WWDC-dekning

Mer om
annonse