Til hovedinnhold

Blåser nytt liv i DVD-en med superplate

Kan lagre hele 2 TB, mener forskerne.

Forskere ved Case Western Reserve University har utviklet en teknologi som gjør at det skal være mulig å presse inn en til to terabyte data på en vanlig optisk disk.

Prinsippet bak teknologien er den samme som med dagens DVD-er og Blu-ray-plater, men med flere lag. Der Blu-ray jobber med to eller fire forskjellige lag med data, skal den nye superplata klare langt flere. I skrivende stund kan forskerne lage en optisk film med 64 datalag, som da kan kuttes til og festes på den samme typen plastikk som brukes til DVD-er og Blu-ray-plater.

Forskerne sikter mot å kunne putte inn data tilsvarende 50 vanlige Blu-ray-plater på en disk av samme størrelse. Videre skal dagens leseteknologi bare trenge små justeringer for å være kompatibel med de nye diskene.

Prisen er viktig

Noen vil nok argumentere for at denne typen lagring er død, med vanlige harddisker og SSD-er som verdige arvtagere. Men globalt er det stadig større datamengder som skal lagres hvert år, og harddisker koster fremdeles penger. Derfor er også gammeldags teknologi som magnetbånd fremdeles i bruk.

I forhold til harddisker vil de nye optiske diskene være rimelige, og kjappere å bruke enn å spole gjennom store magnetbånd. Men noen erstatter for harddisker snakker vi selvfølgelig ikke om – teknologien rettes mot data som ikke behøves umiddelbart eller så ofte.

To av forskerne, Singer og Valle, har opprettet selskapet Folio Photonics for å få teknologien ut på markedet. De håper å ha prototyper av disker og lesere innen ett år.

Kilde: Pressemelding via TechPowerUp

annonse