Til hovedinnhold

Søppelkasser spionerer på smarttelefon-brukere

Omstridt prosjekt skal gi super-reklame.

Shutterstock / Andresr

De valgte myndighetene I London, kalt The City of London Corporation, setter nå foten ned for et omstridt prosjekt I byens finansdistrikt City.

I regi av selskapet Renew har sensorer plassert i søppelkassene i distriktet identifisert og lagret data om smarttelefoners bevegelser i området.

De høyteknologiske søppelkassene drives av selskapet Renew, som sier at deres mål har vært å ta informasjonskapslene fra internett og ut i den virkelige verden. Sensorene i søppelkassene fanger smarttelefonens serienummer, og måler så signalstyrken for å avgjøre hvor vedkommende telefon beveger seg.

Det er foreløpig ikke kjent hva Renew konkret har sett for seg å bruke denne informasjonen til, men The Guardian spekulerer i at det blant annet kan bli brukt til ekstremt skreddersydd markedsføring i sanntid:

Se for deg at du vet at en bestemt mobilbruker tilbringer 20 minutter på McDonalds hver lunsjpause. Da kan Burger King betale for å vise denne personen videoreklame på hver eneste søppelkasse han går forbi på vei til lunsj – hver dag.

Minority Report-assosiasjoner

Sensorene kan også hjelpe til å skille mellom hvem som besøker et område som turist, og hvem som oppholder seg der daglig. Man kan til og med få Storebror ser deg-annonser som de i Minority Report, der reklametavlene ønsker John Anderton en god kveld der han går gjennom byen.

Myndighetene i City, som er et eget forvaltningsområde, ble først klar over saken i forrige uke, og har reagert raskt på det mange mener er ulovlig overvåkning.

– Alt som skjer på gatenivå må forberedes grundig og ha solid forankring i befolkningen, sier en talsperson for City of London Corporation.

Det er ikke kjent om Renew vil rette seg etter pålegget fra Londons myndigheter. Selskapets sjef uttaler at mediedekningen av spionsøppelkassene har blitt blåst ut av alle proporsjoner, og at mange av eksemplene som er blitt brukt ikke er gjennomførbare i dag.

Les mer: Fanger terrorister ved hjelp av strømregninga >>

(Kilde: The Guardian)

annonse