Tek.no

Nyhet

I framtiden får vi medisiner over e-post

3D-printing gjør det mulig å sende og motta vaksiner digitalt.

iStock Photo
23 Okt 2012 11:43
annonse

Hva om du i den ikke altfor fjerne framtiden våkner opp syk en dag og har lyst på litt medisiner? Du orker ikke å gå ut til apoteket, men hva med å bare slå på PC-en og 3D-printeren?

Dermed kommuniserer du med fastlegen din via Skype og forklarer problemet, før han konstaterer at du har en mild forkjølelse. Deretter sender han deg en e-post med medisinen, som du skriver ut ved hjelp av 3D-printeren. Så er det bare å ta medisinen og lene deg tilbake.

Dette høres ut som science fiction, men det er også et høyst reelt forslag fra den amerikanske biologen og entreprenøren Craig Venter.

Lagde syntetisk livsform

Dr. Venter skapte verdens første syntetiske livsform i 2010 ved å plassere DNA-aktig informasjon i en gruppe celler. Nå foreslår han altså å gjøre medisiner og vaksiner digitale – i den forstand at 3D-oppskriftene for molekylær sammensetning skal gjøres e-postvennlig.

annonse

Mens selve instruksjonene er digitale, må selvsagt bestanddelene som enhver medisin består av være fysiske. Kjemikalier som proteiner, sukkerstoffer, aminosyrer og så videre skal være plassert i beholdere i én enkelt maskin, fremfor å måtte framstilles på en dyr og kompleks måte på et laboratorium.

I første omgang vil slik teknologi dukke opp på lokale apotek. De vil med andre ord ikke lenger bestå av hyller fulle av piller, men isteden være en slags kiosk med 3D-printere som venter på instrukser fra leger. Slike maskiner vil kanskje etter hvert også bli tilgjengelig for de tusen hjem.

Fordeler og ulemper

Fordelene med denne printervennlige teknologien er mange. Nye vaksiner kan settes sammen fort, og få en enda raskere distribusjon til alle verdens hjørner via Internett. Det er nettopp formidling av medisiner og vaksiner til avsidesliggende områder som er en av de store utfordringene i dag.

Det finnes også ulemper. Teknologien kan misbrukes av folk med skumle baktanker, som å lage falske vaksiner eller lignende. Slike problemer får håpe noen løser når eller om denne teknologien faktisk dukker opp.

(Kilde: New Scientist)

Les også
Med denne maska styrer du drømmen din
Les også
Pillekamera skal filme nordmenn fra innsiden
Les også
Din neste biff kan komme fra printeren
Les også
Skal 3D-printe dinosaurer
annonse

Les også