Til hovedinnhold

Apples Mac-salg stuper

Selskapet har levert skuffende resultater.

Apple

Apple har levert sine første kvartalstall for 2013, og det er ikke hyggelig lesestoff. Selv med rekordhøye 54,5 milliarder dollar i omsetning, fortsetter aksjeprisen å falle.

Årsaken er blant annet færre solgte produkter enn ventet.

Sliter med Mac

Spesielt går det dårlig med selskapets klassiske produkter. Til tross for at Apple både lanserte en ny iMac, og en 13-tommers MacBook Pro med Retina-skjerm rett før julehandelen i USA satte i gang, ble det bare solgt 4,1 millioner Mac-maskiner i alt.

Dette er en nedgang på omkring 20 prosent fra de 5,2 millioner maskiner de solgte samme kvartal i fjor. Apples finansdirektør Peter Oppenheimer fortalte ifølge Engadget at dette kunne skyldes vansker med å levere nok maskiner, mens toppsjef Tim Cook trodde at iPad-en hadde spist en del av iMacens marked.

Også iPod-salget går svakere enn før, og selskapet rapporterte å ha solgt 12,7 millioner enheter av musikkspilleren sin. Dette er en nedgang på 2,7 millioner fra resultatet på samme tid i fjor.

Falt 50 milliarder

Apple-kursen falt nesten 10 prosent etter fremleggelsen.

Etter pressekonferansen stupte aksjekursen nesten 10 prosent i handel etter stengetid. Dermed ble selskapet plutselig 50 milliarder dollar mindre verdt – et fall på størrelse med den samlede verdien av en rekke fremstående teknologiselskaper.

I tillegg til lavere salgstall enn ventet, ble også veksten i fortjeneste lavere enn mange hadde trodd. Selv om en fortjeneste på 13,08 milliarder dollar også er ny rekord, er det bare såvidt opp fra 13,06 milliarder samme tid i fjor.

Samtidig har Apples bruttomargin, andelen de tjener på produktene, sunket fra 44,7 prosent, til 38,6 prosent.

Litt bedre for håndholdte

Alt er likevel ikke helsvart. Hele 47,8 millioner solgte iPhone-enheter er ny rekord, og 11 millioner mer enn første kvartal 2012. På forhånd var dette tallet likevel ventet å være noen millioner høyere.

22,9 millioner iPader – opp 50 prosent fra samme tid i fjor – er enda en ny rekord, men også dette er mindre enn hva analytikerne så for seg.

Med en samlet verdi på 474 milliarder dollar, er selskapet fortsatt gigantisk. Apple har dessuten 196 milliarder dollar liggende på kistebunnen, og det nok dermed fortsatt lenge igjen til de kan sies å være i noen stor krise.

(Kilder: Apple Insider, Engadget)

annonse