Facebook har gått på børs

Du er verd 660 kroner, ifølge den utrolige børsverdien.

Etter flere måneder med spekulasjoner og rykter frem og tilbake når det endelig skulle skje, har Facebook endelig gått på børs. Allerede i februar gjorde selskapet det klarte at de ville gå på børs, noe som ga oss alle et sjeldent innblikk i Facebooks interne tall og statistikker.

Verd 600 milliarder kroner

Ikke overraskende var Facebookaksjene ekstremt populære. De har nå solgt hele 421,2 millioner aksjer, til en pris på 38 dollar per stykk. Det vil si at selskapet nå har en markedsverdi på 104,2 milliarder dollar, eller 630 milliarder kroner.

Etterspørselen var så stor at Facebook bestemte seg for å utvidde antallet aksjer som kunne kjøpes, og jekket også opp prisen i samme slengen.

I forbindelse med børsnoteringen har Facebook hentet inn 16 milliarder dollar, omtrent 100 milliarder kroner, og står nå langt friere til å gjøre noen store oppkjøp den kommende tiden. Allerede før børsnoteringen så man tendense til dette, hvor Facebook kjøpte opp bildedelingstjenesten Instagram for én milliard dollar. Det er nå forventet at de vil fortsette med slike oppkjøp innen mobil, annonsering, betalingsløsninger og videoløsninger.

Men selv om dette er den tredje største børsnoteringen i amerikansk historie, advarer flere personer om å kjøpe Facebook-aksjer:

– Det er så mange usikkerhetsmomenter ved Facebook. Det kan bli et fantastisk selskap, men hvorfor skal man risikere sine oppsparte midler på noe så uprøvd, spør analytikeren Andrew Tonner i Motley Fool. Facebook er tross alt et relativt nytt selskap, og han mener de fortsatt ikke har vist at de kan forsvare den ventende aksjekursen.

Og for en aksjekurs det er. Ser man på verdien av selskapet fordelt på de 900 millioner brukerne, ser man at hver Facebook-bruker har en verdi på omtrent 660 kroner per hode. Med en slik verdi er det klart at Facebook har mye press på seg for å opprettholde popularitet, og holde fast på brukermassen sin.

Sniker seg unna skatt

I USA har børsnoteringen fått mye oppmerksomhet fra mange hold. I tillegg til finansfolket på Wall Street og Silicon Valley-investorene, har også politikerne lagt merke til de enorme summene som kommer fra Facebook, og lurer på hva som vil skje når selskapet skal betale skatt. Facebook har nemlig besluttet å tildele ansatte opsjoner på å kjøpe Facebook-aksjer i fremtiden, til dagens kurs.

Dette er et lite smutthull i skattepolitikken til USA, som lar selskapet føre skattefradrag for differansen, som i dette tilfellet kan være verdt rundt 16 milliarder dollar.

– Facebooks «evne til å bruke et smutthull for aksjeopsjoner for å nulle ut sin skatteregning i USA, tross store overskudd, er meningsløs», uttalte den demokratiske politikeren Carl Levin etter børsnoteringen.

(Kilder: Digi, Aftenposten, Tech Crunch)

Les også
Nå kan du bli medlem av Microsofts nye sosiale nettverk
Les også
Dette forteller børssøknaden om Facebook
Les også
Facebook går på børs
annonse