Tek.no

Nyhet

10 Microsoft-programmer vi virkelig liker

Kjenner du til disse gratisgodbitene?

Vegar Jansen
6 Okt 2012 14:00

Program 1 - 5

Mange av oss bruker Microsofts operativsystem Windows, og slett ikke alle klager på det. Faktisk har Microsoft etter hvert fått snekret sammen en relativt solid og stabil måte for oss å bruke datamaskinen på.

Men i tillegg til Windows’ mange medfølgende muligheter, har programvaregiganten med tiden også fått lagd mange små- og ekstraprogrammer som det kan være kjekt å vite om.

I denne lille guiden skal vi – for øvrig i helt vilkårlig rekkefølge – ta for oss ti av våre favoritter.

1. Insomnia

Dersom du synes datamaskinen din går i hvilemodus i tide og utide, bør du huske på at dette er noe du selv kan forandre på i datamaskinens Strømalternativer. Men for de gangene du trenger et unntak, at du for eksempel ikke ønsker at datamaskinen skal gå i hvilemodus mens du laster ned en stor fil, er dette lille programmet Insomnia gull verd.

Så lenge dette programmet kjører, vil altså datamaskinen holde seg påslått.

Insomnia er tilgjengelig fra denne Microsoftutviklerbloggen

2. Joulemeter

Strøm og strømforbruk er viktig, ikke minst for alle dere som er opptatt av batteritiden på sin bærbare PC. Med Joulemeter kan du enkelt se hvor mange watt en enkelt applikasjon bruker, eller finne ut hvor mye strøm det er å spare på å senke lysstyrken på skjermen et par hakk.

Joulemeter finner du hos Microsoft Research

3. SkyDrive

Dette er nettskytjenesten som har "alt", og derfor kom den også best ut da vi testet en håndfull slike tjenester i sommer.

En skytjeneste er enkelt forklart et sted du kan lagre filer på nettet. Disse filene kan du da enkelt dele med andre eller mellom dine forskjellige datamaskiner. For flere detaljer rundt og om både SkyDrive og nettskylagring, er det bare å ta turen til vår test.

Strengt tatt kan du fint bruke SkyDrive uten spesiell programvare, men det er enklere å få tilgang dersom du benytter deg av SkyDrive-applikasjonene.

4. Microsoft Security Essentials

Her har du Microsofts egen antivirusløsning, som i våre øyne er en fin erstatter for de løsningene brorparten av Windows-maskiner kommer med rett ut av esken. Som de andre programmene på vår liste er nemlig Security Essentials helt gratis, og krever ikke noe annet enn at du har en gyldig versjon av Windows.

Når vi kombinerer dette nærtil usynlig integrasjon i operativsystemet og god nok beskyttelse for de aller fleste, ser vi ikke noen grunn til at du skal betale for et antivirusprogram i dag.

Microsoft Security Essentials laster du ned fra Microsofts vanlige hjemmesider

Les også: Ny antivirus på 1-2-3 (Teknofil.no)

5. Desktops

Dersom du er en av de mange som bare har én skjerm, kanskje fordi du tilbringer det meste av tiden på en liten bærbar PC, har du kanskje lagt merke til at skrivebordet har en tendens til å bli litt fullt. Spesielt om du blander ting som hobby, fritid og skole eller arbeid.

Den lille applikasjonen Desktops gir deg fire skrivebord, slik at du enklere kan skille forskjellige typer dataaktiviteter fra hverandre.

Desktops laster du ned fra Windows Sysinternals

>>> Du finner fem fine til på neste side

Les også