EU ga Google rekordbot: Nå slår Google tilbake
Søkegiganten aksepterer ikke gigantboten på 23 milliarder kroner.
I juni ble søkegiganten Google ilagt den største boten som EU noensinne har gitt, som lød på intet mindre enn saftige 23 milliarder kroner. Kanskje ikke helt uventet har ikke Google tenkt å rulle seg over på ryggen så lett, og nå melder nyhetsbyrået Reuters at søkegiganten har tenkt å utfordre EU i retten.
Selskapet har nemlig bestemt seg for å anke gigantboten til EU-domstolen, hvor representanter for EU på sin side kommer til å forsvare organisasjonens avgjørelse.
Skal ha brutt konkurranselovene
Dermed er det altså duket for et spennende rettsoppgjør mellom to mektige parter. Resultatet får vi nok imidlertid ikke på en stund, da behandlingstiden på anken er ventet å ta opptil flere år, ifølge Reuters.
Bakgrunnen for den historiske boten som EU ila Google er at søkegiganten skal ha brutt EUs konkurranselovgivning. Nærmere bestemt beskyldes Google for å ha misbrukt sin markedsdominans som søkemotor til å fremme egne produkter på ulovlig vis.
Produktet det dreier seg om er Google Shopping-tjenesten, som EU mener gis fordelaktig behandling blant selskapets søkeresultater mens konkurrentene bevisst gjøres mindre synlige. Google Shopping er en tjeneste som lar kunder sammenligne produkter og priser på nettet fra forhandlere av alle typer.
Mener EU tar feil
– Det Google har gjort er ulovlig under EUs konkurranselovgivning. De har hindret andre selskaper i å konkurrere på meritter og innovasjon. Og viktigst av alt har de fratatt europeiske forbrukere muligheten til å ta genuine valg når det gjelder tjenester og til få å den fulle fordelen av innovasjon, skrev EU-kommisjonen i pressemeldingen de publiserte i forbindelse med boten.
I et innlegg på sin offisielle blogg skrev Google på sin side at de uenige med EUs konklusjoner. Søkegiganten antyder at årsaken til at deres egne pris- og produktsøketjeneste gjør det bra blant forbrukere simpelthen er at den er bedre enn konkurrentene.
– Når du bruker Google til å søke etter produkter forsøker vi å gi deg det du leter etter. Vår evne til å gjøre dette på en god måte er ikke det samme som å favorisere oss selv, eller en bestemt nettside eller selger – det er resultatet av hardt arbeid og konstant innovasjon, basert på tilbakemeldinger fra brukerne, skriver Google på bloggen.
EU vil nå også ha slutt på teknologiske produkter som ikke kan fikses: Slik skal de gjøre det »