Til hovedinnhold

Alle fartsgrenser er opphevet

Telenor, Telia og en drøss andre gir deg fri fart ut resten av 2016.

Montasje: Skjermdump fra Telia, Tek.no

I går erklærte Telia at de dropper alle begrensninger i mobilnettet og gir full sprut til alle kunder ut året. Vanligvis er kundene knyttet til ulike hastighetsklasser på grunnlag av hvilket abonnement de har.

Les mer om dette hos vårt søsternettsted, Inside Telecom (krever abonnement)

Konkurransefortrinnet fikk Telia ha i noen skarve timer. I går ettermiddag rykket Telenor ut med en pressemelding hvor det står at alle privatkunder og bedriftskunder skal få maksfart ut året. Tilbudet omfatter også merkevarene Dipper, Talkmore og Djuice.

Og som om ikke det var nok: Noen timer senere kastet mobilmyggen Chili seg på og lovte fri fart til alle kunder, de også.

Dermed har alle Telias 2,3 millioner kunder, Telenors 3,2 millioner kunder og Chili mobils 80.000 kunder fått det samme tilbudet.

Vil være raskest

Telenor sier selskapet ønsker å ha det raskeste nettet. Og hva mer er: De mener at de allerede har det.

Opplysningen står i kontrast til Telias data, som tilsier at det er de, og ikke Telenor, som tilbyr den kjappeste surfeopplevelsen i Mobil-Norge.

Bjørn Ivar Moen i Telenor Norge er overbevist om at Telenor er best og raskest. Ifølge pressemeldingen har selskapet "Norges desidert mest omfattende 4G-dekning".
Marius Jørgenrud

– Vi gjør alt for å være raskest, og med denne kampanjen ønsker vi at alle våre kunder skal få oppleve de høye hastighetene du oppnår med Telenor-4G, sier leder for Telenors mobildivisjon, Bjørn Ivar Moen, i pressemeldingen.

Selskapet gjentar et budskap hentet fra markedsføringen, nemlig at Telenor ble kåret til best på fart i Tek.nos test av mobilnettene tidligere i år.

– Her går det fram at i hele landet har Telenor høyest gjennomsnittlig nedlastingshastighet med 70,2 Mbit/s, skriver selskapet.

Påstanden fikk testansvarlig i Tek.no, Kurt Lekanger, å rykke ut og påpeke urimeligheten ved at testens taper påberopte seg å være vinner.

Kamp om posisjoner

På toppen av det hele har Dinside.no tidligere i år testet forskjellen mellom Hello, som leverer maksimalt 10 Mbit/s, og «fartskjempen» Telenor. Resultatet viste små forskjeller i brukeropplevelsen.

Forskjellen på mobiltelefonen din fra forrige helg til neste helg, er mest av akademisk art. Det er liten grunn til å tro at kundene vil merke stort til justeringen som er foretatt i nettene.

Men ordkrigen og posisjoneringskampen vil de merke. I så måte slår pressemeldingen fra Telenor an tonen:

– Vi kombinerer flere frekvenser når vi bygger mobilnett, noe som gjør at kundene kan oppnå svært høye hastigheter. For hele landet har Telenor 13 prosent høyere fart enn nærmeste konkurrent, sier Moen med henvisning til testen fra Tek.no.

Han får følge av sin kollega og leder for Telenor bedrift, Ove Fredheim:

– Telenor har i dag omtrent 2500 flere basestasjoner enn nærmeste konkurrent, og 4G-dekningen blir helt uovertruffen når vi i løpet av neste år får 4G i hele nettet vårt. Vi vet hvor viktig dekning og fart er for kundene våre, og derfor er utbyggingen vår høyeste prioritet. For mange virksomheter er det nå helt forretningskritisk at mobilsurfingen er sikker og rask, sier Fredheim.

Fri fart-tilbudet gjelder fra fredag, og varer ut året. Det gjelder for samtlige abonnementer, også kontantkortene.

Har kritisert modellen

Lars Ryen Mill i Chili mobil kvitter seg med begrensningen på 10 Mbit/s. Selv om kampanjen bare varer ut året, vil Chili mobil også i fortsettelsen kunne tilby høyere hastigheter til kundene enn før.
Chili Mobil

Også den lille utfordreren Chili mobil ønsker å være med på fartsfesten. I går kveld kom det en pressemelding også fra dem, hvor det heter at alle kunder får fri fart ut året.

– Dere har kritisert Telenors fordi selskapet krever ekstra betalt fra leietakerne for høyere datafart, uten at de kan garantere å levere farta det betales for. Hvorfor går dere da med på en slik avtale?

– Vi følger opp fremstøtet fra Telia og må tilpasse oss markedet ved å tilby fri fart av hastigheter ut året, svarer administrerende direktør Lars Ryen Mill i Chili mobil.

Han ønsker ikke å komme inn på betingelsene i avtalen. På spørsmål om hastighetsoppgraderingen har vært planlagt lenge, svarer han at endringen i utgangspunktet ikke har noe med forhandlingene av avtalen med Telenor å gjøre.

– Etter hvert som innholdet mobilene våre håndterer blir tyngre og tyngre, har hastigheten blitt stadig viktigere. Nå får alle abonnentene våre - også kontantkortkundene – muligheten til å teste fri fart ut året, sier Mill, som så langt har hatt en øvre grense på 10 Mbit/s i tilbudet til kundene.

Vi gjør oppmerksom på at Inside Telecom og Tek.no er del av samme mediehus, TU media.

Det går hardt for seg i mobilbransjen:
Hello og Chilimobil erklærer priskrig, og slåss så busta fyker om å kunne kalle seg «billigst»

Mer om
annonse