Nyhet

Dette er Googles splitter nye superrobot

Den avanserte roboten «Atlas» har nå fått en total overhaling.

Søkegiganten Google er blant dem som interesserer seg stort for robotteknologi, noe de tydelig demonstrerte da de gikk til innkjøp av det fremstående robotselskapet Boston Dynamics. Selskapet er kanskje mest kjent for «Atlas», en avansert robot de mekker på i samarbeid med Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA), en forskningsavdeling i det amerikanske forsvaret.

Den allerede menneskelignende Atlas-roboten er stadig i utvikling og har gjort flere større fremskritt den siste tiden som gjør at maskinen nå både kan vandre på egen hånd over lekablokker og balansere på ett ben i beste «Karate Kid»-stil. Nå melder DARPA i en pressemelding at Atlas har gjort enda et stort byks fremover i utviklingen.

Har blitt ny fra topp til tå

Roboten har nemlig fått en gedigen overhaling som innebærer at Atlas nå har blitt en mer eller mindre helt ny robot. Hele 75 prosent av maskinen skal være splitter ny, og som det fremkommer av bildene har også utseende forandret seg dramatisk, til et noe mer «polert» preg.

Når det gjelder selve maskinvaren er kanskje den mest betydningsfulle oppgraderingen roboten nå har fått en innebygget batteripakke. Med denne lokale strømkilden på plass kan Atlas nå bevege seg langt friere og mer autonomt enn før, da den ikke lenger avhengig av å kobles til en strømkabel.

I tillegg har maskinen blitt utstyrt med en ny hydraulikkpumpe som skal gjøre den både vesentlig mer energieffektiv og ikke minst langt mer stillegående enn tidligere. Den forrige versjonen var til sammenligning svært bråkete, en høyst sjenerende egenskap for mennesker som befinner seg i nærheten.

Bedre motorikk og mer intelligent

Ellers har armene og skuldrene nå blitt plassert mye lavere enn før, noe som gjør arbeidsrommet foran roboten større og som setter roboten i stand til å lettere se sine egne armer mens den arbeider. Den har også fått bedre motorikk, som blant annet innebærer at «håndleddet» nå kan vris helt rundt, som gjør det den for eksempel kan åpne dører uten å måtte bevege hele armen.

De ulike leddene til maskinen har i tillegg blitt sterkere, både i hoften, knærne og ryggen. Selve hjernen har også blitt oppgradert, med tre nye såkalte «perception»-datamaskiner. Disse skal bidra til å gjøre roboten mer intelligent når det gjelder å oppfatte omgivelsene, samt til å planlegge oppgaver på egen hånd.

Til tross for at Atlas nå bærer sitt eget batteri, har den nye versjonen av maskinen kun blitt marginalt tyngre, takket være utstrakt bruk av lette materialer. Den forrige utgaven av Atlas veide 150 kilogram, og den nye veier 156,5 kilogram. Høyden er som før 1,8 meter. Se video under for en presentasjon av den nye roboten.

Kvanteteknologien kan gi oss veldig smarte roboter i fremtiden: Det mener flere forskere »

(Via Gizmodo)

Les også
– I fremtiden vil mennesket bli en gudelignende kyborg
Les også
Dette mobil-tilbehøret har du nok ikke sett maken til
Les også
Dette er det nyeste medlemmet i Googles robot-hær
Les også
Her hermer Googles menneskelignende robot etter «Karate Kid»
Les også
Dette er ikke et menneske
annonse