Tek.no

Nyhet

Denne kofferten følger deg gjennom hele flyplassen

Robotkofferter i flere varianter er på vei.

Stein Jarle Olsen, Tek.no
9 Jan 2018 09:00

Tek.no / Las Vegas: Fra nittitallet og frem til i dag har det skjedd en bitteliten revolusjon på koffertfronten. Der man før bar rundt på tunge kofferter, fikk trillekofferter med fire hjul og håndtak en voldsom oppblomstring. Men kinesiske Forward X Robotics mener de har forbedret konseptet - ved å fjerne hele håndtaket.

er nemlig kofferten som kjenner igjen deg som eier den og eventuelle hindringer ved hjelp av maskinsyn. Den følger etter deg som et slags digitalt pakkesel.

Følger etter deg inntil 7 Km/t

En svart og en hvit variant av kofferten er på vei. Bilde: Stein Jarle Olsen, Tek.no

Modellen er foreløpig ikke helt klar, og kommer på markedet om en stund. Men utgaven selskapet hadde med seg hit til CES i Las Vegas så ut til å fungere ganske prikkfritt. Og det gjorde den faktisk selv om den måtte buksere en stor folkemengde bestående av mange andre enn sin eier.

CX-1 er koblet til et armbånd som du som eier har på deg. Armbåndet kan vibrere for å varsle deg om at du har løpt fra kofferten din, eller dersom batteriet begynner å bli tomt.

Siden CX-1 kan kjøre inntil syv kilometer i timen er det mulig å løpe fra den, men du skal labbe rundt i ganske bra tempo før du faktisk går fra den.

Proppet med sensorer

Kofferten har vidvinkelkamera og lasersensorer som hjelper den å finne frem der den følger etter deg. Forward X demonstrerte maskinsynet som brukes på en storskjerm under Unveiled-arrangementet som starter CES-messen hvert år. Ett av koffertkameraene hadde tatt bolig oppå en storskjerm, og på skjermen ble vi som sto der påført fargede strekmenn.

Kameraet brukes til å identifisere små håndbevegelser fra eieren, som kan få kofferten til å utføre ulike handlinger.

Alle de fire hjulene under kofferten har elektrisk drift, og produsenten skryter av at den skal kunne ta seg av på de fleste typer underlag - også ujevne underlag. Men det spørs nok om eksempelvis grusete parkeringsplasser ved Oslo lufthavn står så veldig høyt i kurs for hjulene under.

Hjulene er ganske store sammenliknet med de du finner på trillekofferter flest, men jeg mistenker at litt grovere grusdekke blir for hardt å ta seg frem på for kofferten.

Skulle CX-1 gå tom for strøm underveis har den et lite håndtak oppå, slik at den kan bæres eller trilles manuelt. Men Forward X lover at batteriet skal holde lenge, slik at dette ikke er noe problem. Og har du strøm igjen kan du bruke den som mobillader også.

En del ubesvarte spørsmål

Mye forble ubesvart etter mitt lille møte med koffert og selskap, ettersom det var relativt mange mennesker som ville slå av en prat med selskapet foran den lille standen.

Hvordan den håndterer sølepytter og andre utendørs fenomen er ett av dem, men i sin egen presseinformasjon hevder produsenten at den skal takle is ganske bra, ettersom hjulene er i gummi.

Men det kanskje største spørsmålet jeg klødde meg i hodet over, var - hvordan skal CX-1 klare å henge med på det klassiske scenarioet der man kommer forsinket inn til en tilknytning og må leke Usain Bolt for å rekke neste fly.

Koffert som balanserer på to hjul

Forward X er ikke det eneste selskapet som jobber med denne typen løsninger. En annen kinesisk aktør kjent under navnet 90Fun har laget kofferten Puppy 1. Den er enda mer avansert, ettersom den står oppreist på bare to hjul, og fungerer som en selvkjørende frakt-Segway.

Den kofferten dukket ikke opp på åpningsshowet her i Las Vegas, men den skal vises frem på selve messegulvet. Med litt flaks støter vi på også denne i løpet av den knappe uken messen varer.

Akkurat hvorfor en koffert skal være selvbalanserende vet vi ikke. Og der Forward X' trilledings kan få trøbbel på enkelte overflater, spørs det om ikke Puppy 1 blir enda mer begrenset i møte med grus, is og annet.

CES-messen pleier å by på mye sprøtt innenfor alle produktsjangre, og kofferter ser faktisk ut til å være en del av fokuset i år. Undertegnede savner imidlertid produktkategorien selvbærende ryggsekk.

annonse