Til hovedinnhold

Nå vet vi mer om AMDs råtass-prosessor

Setter klokkerekord.

Tidligere i uken skrev vi om AMDs rekordprosessor som skulle bryte 5 GHz-grensen. Den gangen var det i stor grad bare kjernefrekvensen som var kjent, men nå har AMD gitt oss flere spesifikasjoner.

Kun 5 GHz i turbomodus

FX-9590 er navnet toppmodellen, og den er egentlig «bare» klokket til 4,7 GHz som standard – det er turbofunksjonen som tar den det siste stykket opp til 5 GHz. Når det er sagt er dette fortsatt den høyest klokkede prosessoren som AMD har laget, og den er utvilsomt et beist.

FX-9590 er videre basert på håndplukkede eksemplarer med Piledriver-arkitekturen, den har 8 kjerner i fire moduler og 8 MB L3-hurtigminne. Prosessoren er videre produsert med 32 nanometer-prosessen, som dagens modeller også er laget med.

Det er ikke bare FX-9590 det har kommet mer informasjon om. Den 8-kjernede lillebroren FX-9370 er også annonsert, og den kommer med en basefrekvens på 4,4 GHz. Også her er det turbofunksjonen som drar den opp til den maksimale frekvensen på 4,7 GHz.

Trekker mye strøm

Det har gått rykter om at AMDs nye kraftkarer skulle komme ekstra til nytte i vinterhalvåret, noe som nå viser seg å stemme: Prosessorene drar massive 220 watt når de jobber som verst, noe som vil generere godt med spillvarme.

Dette effektforbruket er godt over hva Intels råeste modeller stiller med, og det vil sette særskilte krav til hvordan prosessoren blir kjølt ned. Det er derfor ikke utenkelig at AMD sender med den samme vannkjøleren som de har levert med de råeste FX-prosessorene tidligere.

De nye FX-modellene har videre støtte for minne med en frekvens på opptil 2400 MHz, om du tar i bruk AMDs eget minne. For alle andre produsenter er det 1866 MHz som gjelder.

Om du vil løpe til butikken å kjøpe den nye råtassen har vi imidlertid litt dårlig nytt. I første omgang vil prosessoren ikke komme i løssalg, og om den i det hele tatt gjør det er ikke bestemt. Det er først og fremst OEM-produsentene som skal ta denne i bruk i ferdigbygde maskiner.

Intel har også nylig sluppet en ny prosessor:
Dette er Intels nye «Haswell»

(Kilder: Anandtech, PC Perspective)

annonse