Til hovedinnhold

Samsung har lansert Galaxy Note 3 og sin første smartklokke

Galaxy Gear-klokken er fullspekket med funksjoner, men fungerer ikke med alle telefoner.

Etter flere måneder med ryktemakeri, lanserte Samsung i kveld sin første smartklokke på et stort pressearrangement i forbindelse med elektronikkmessen IFA i Berlin. Klokken fikk som ventet navnet Galaxy Gear.

Mange har hatt store forventninger til Samsungs smartklokke, og analyseselskapet Juniper sa nylig at de forventer at markedet for denne typen produkter vil vokse voldsomt de neste årene – og at det i 2018 vil bli solgt rundt 36 millioner smartklokker. Det har også gått rykter om at Apple skal ha en smartklokke på gang.

Les også: – Ha-på-dingser blir det neste store (Mobilen.no)

I tillegg til Galaxy Gear, lanserte også Samsung mobiltelefonen Galaxy Note 3, samt nettbrettet Galaxy Note 10.1.

På denne siden finner du alle våre saker fra IFA 2013 i Berlin »

Galaxy Gear er ment som et tillegg til Samsungs Galaxy-mobiltelefoner og nettbrett. Men ganske overraskende, så fungerer klokken fra starten av kun mot noen få produkter med Android 4.3; Galaxy Note III lansert i dag, samt den nye versjonen av Note 10.1, også lansert i dag.

Samsung Galaxy Gear.

1,63-tommers skjerm

Galaxy Gear har en 1,63-tommers skjerm – ikke 2,5 som det har gått rykter om. Skjermen har en oppløsning på 320 x 320 punkter, og er av AMOLED-typen.

Den nye smartklokken er ingen telefon som du kan ringe med uavhengig av telefonen, men ment som et tillegg til telefonen. Telefon og klokke kobles sammen via Bluetooth.

Via smartklokken skal du kunne besvare telefonsamtaler uten å måtte ta telefonen opp av lommen, kontrollere musikkavspilling, og selvfølgelig sjekke hvor mye klokken er. Du vil også få ulike varslinger på klokken.

Samsung Galax Gear. Foto: Samsung
Foto: Samsung

Galaxy Gear er en liten datamaskin i seg selv, med en enkjerne 800 MHz Samsung Exynos-prosessor på innsiden. Det betyr at du kan kjøre apper på den. Den obligatoriske skritteller-appen følger selvfølgelig med, samt en app som lar deg spore og finne igjen mobiltelefonen din fra klokken – eller finne igjen klokken fra mobiltelefonen. Ifølge Samsung skal det finnes 70 ulike apper, som kan installeres via Galaxy Gear Manager på telefonen.

En funksjon som heter Smart Relay lar deg automatisk sende det du ser på mobilskjermen over til skjermen på klokken.

Klokken fås med seks ulike farger på reimen. Reimen har for øvrig et innebygget kamera, slik at du kan ta bilder i reneste James Bond-stil.

Fra demonstrasjonen av Galaxy Note III på IFA.
Samsung Galaxy Note 3. Foto: Samsung

Ny Galaxy Note

Samsung lanserte også sitt nyeste tilskudd i Galaxy Note-serien; Samsung Galaxy Note 3. Dette er en mellomting mellom mobil og nettbrett – eller brettmobil, om du vil.

Note 3 er er tynnere og lettere enn Note II, og den skal også være raskere og ha fått bedre batteritid. Telefonen har fått en oppgradert design, med blant annet et spesielt mønster eller tekstur på baksiden, som skal ligne på lær.

Gigantskjerm

Mens forgjengeren Galaxy Note II hadde en skjerm på 5,5 tommer, er skjermstørrelsen på Note 3 økt til hele 5,7 tommer.

Den nye pennen S Pen er også forbedret, ifølge Samsung. Den kan brukes sammen med notatappen S Note, som ifølge Samsung visstnok skal være i bruk av 71 prosent av Note-brukerne. En funksjon kalt Air Command skal gjøre pennen enda mer nyttig, og du kan blant annet hente frem en meny med ulike verktøy for å organisere og håndtere notater.

Fleroppgavekjøringen skal ha blitt enda bedre. Med funksjonen Pen Window kan du åpne små vinduer som du kan endre størrelsen på, slik at du for eksempel kan ha YouTube, kalkulator eller andre apper oppe samtidig som du jobber med andre ting.

Telefonen støtter selvfølgelig 4G, og ifølge Samsung skal den støtte alle frekvensbåndene som brukes rundtom i verden, slik at den skal fungere med 4G alle steder det er mulig.

Kameraet i Galaxy Note 3 har en oppløsning på 13 megapiksler.

Galaxy Note 3 kommer i tre ulike farger; svart, hvit eller rosa (!).

Samsung Galaxy Note 10.1. Foto: Samsung

Galaxy Note 10.1

Det tredje og siste produktet som ble lansert i kveld, er en oppgradert versjon av Galaxy Note 10.1. Det Samsung nå kaller 2014-versjonen av nettbrettet har fått fire ganger så høy oppløsning som forgjengeren – opp fra 1280 x 800 punkter til hele 2560 x 1600 punkter.

Med funksjonen Multi Window kan du kjøre flere forekomster av samme program i ulike vinduer, og pennen har fått en del nye funksjoner – som at du kan dra og slippe innhold fra ett vindu til et annet. En annen funksjon, Pen Window, lar deg tegne et vindu i ønsket størrelse på skjermen, så får du tilgang til programmer som for eksempel kalkulator eller YouTube direkte i dette vinduet.

Nettbrettet kommer i ulike versjoner. 3G/Wifi-versjonen vil ha en 1,9 GHz åttekjerners prosessor fra Samsung, mens 4G-versjonen vil få en 2,3 GHz firekjernersprosessor.

Les også testen av den forrige Samsung Galaxy Note 10.1-modellen

Kommer i september

Alle produktene vil bli tilgjengelig fra 25. september over hele verden. Galaxy Gear vil koste rundt 2 600 kroner i Norge, mens Galaxy Note 3 vil koste 6 000 kroner. Note 10.1 vil koste fra 5 090 kroner.

Få også med deg hva Sony lanserte:
SNIKTITT: – Sony Xperia Z1 banker alt annet på markedet

På denne siden finner du alle våre saker fra IFA 2013 i Berlin »

annonse