Nyhet

Her er nye Kia Soul Electric

64 kWh batteri og 204 hestekrefter.

Nye Kia Soul ble som varslet vist frem på bilmessen i Los Angeles sent i går kveld, norsk tid.

Designmessig er det mye av det samme som gjelder, med den samme boksaktige formen, om enn med en noe avrundet silhouette. Innvendig minner interiøret også mer om storebror Kia Niro enn det gjør dagens Soul.

Nærmere 500 kilometer?

Bilen får stort sett like nøkkelspesifikasjoner som Niro og konsernsøster Hyundai Kona, med batteri på 64 kWh, 204 hestekrefter og et dreiemoment på 395 Nm.

Rekkevidden er ikke kjent, men den litt større Niro har til sammenlikning en rekkevidde etter WLTP-standarden på 485 kilometer. Soul er lettere, men formen gjør den sannsynligvis noe mindre aerodynamisk, så det er ikke usannsynlig at den offisielle rekkevidden vil ligge omtrent på samme nivå. Realistisk rekkevidde vil nok være noe mindre.

Kia sier kjøreegenskapene er forbedret, og motorkraften er altså økt kraftig fra dagens modell på 109 hestekrefter og 285 Nm dreiemoment. Det er også lagt til demping på bakhjulene.

Interiøret minner kanskje mer om e-Niro enn om gamle Soul, som hadde lysegrått interiør med hvite detaljer og en stor hvit «girspak» i midten.

Bedre sikkerhetssystemer

Bilen har fire kjøremoduser: Eco, Comfort, Sport og Eco+. Nye hendler på rattet gir anledning til å kontrollere mengden regenerativ bremsing, og kan også brukes til å stoppe bilen helt.

Nye sikkerhetssystemer er også på plass, med kollisjonsvarsel, filskiftvarsel, filholder, tretthetsvarsel og varsel for kryssende trafikk bak.

Dette er noe som har gjort dagens Soul stadig mer utdatert sammenliknet med dagens biler, da den ikke har noen andre systemer enn ryggekamera og parkeringssensorer.

Nye Soul skal være i salg i Norge i første halvår 2019, men vi regner med det ikke blir før nærmere sommeren.

Bytter ladeplugg

Kia gjør også som på e-Niro og bytter ladesystem for Soul. Der det tidligere var Chademo som gjaldt for hurtiglading, er det nå CCS som er valgt. Type 1 er også byttet ut med type 2 for normallading. Ladeporten sitter fortsatt foran, men luka er blitt betraktelig mindre enn tidligere.

Hurtigladekapasiteten er ikke offentliggjort, men batteriet er væskekjølt, og vi kan sannsynligvis regne med at Soul i likhet med Niro vil kunne lade med opptil 100 kilowatt effekt.

Infotainmentsystemet er også nytt, med en 10,25-tommers touchskjerm og støtte for både Apple Airplay og Android Auto. Bilen vil ifølge pressemeldingen komme i to varianter, Soul EV og Soul EV Designer Collection, men Kia presiserer at alle spesifikasjonene gjelder USA, og at de europeiske spesifikasjonene vil offentliggjøres senere.

Designer Collection-varianten får i alle fall tofarget lakk, Harman Kardon-lydsystem med 10 høyttalere, trådløs lader og skinnratt.

Den flate baken er beholdt, men lysene er forlenget inn i bakluka, som gir en litt mer moderne look. Bilde: Kia

April eller mai

Mette Simonsen Sauge, informasjonsansvarlig i Kia Norge, sier til Tek.no at de ikke vet når de første bilene vil være på veien, men at de håper på lansering i april eller mai. Da vil også den endelige rekkevidden offentliggjøres.

Prisene er foreløpig ikke kjent, men vi kan jo nevne at dagens Soul med 30 kWh batteri koster snaut 270 000 kroner i Exclusive-varianten, mens en topputstyrt e-Niro med 64 kWh starter på 378 000 kroner.

Sistnevnte er det imidlertid flere års kø på.

annonse