Tek.no

Nyhet

Duket for forvirring med kommende USB 3.2

Innlemmer USB 3.0 og USB 3.1 i den nye standarden.

Vegar Jansen, Tek.no
28 Feb 2019 17:00

Over årene er det lite som har gledet, irritert og forvirret menigmann så mye som USB, med sine mange forskjellige porter og hastigheter.

Organisasjonen som forvalter standarden – USB Implementers Forum (USB-IF) – har derfor flere ganger forsøkt å rydde opp i sammensuriet, men har like gjerne endt opp med å gjøre ting enda verre.

Nå ser det ut til at de gjør det igjen.

Under årets MWC-messe kunne de nemlig fortelle om hvordan den kommende USB 3.2-standarden skal kunne markedføres mot intetandende konsumenter.

USB 3.1 blir USB 3.2

Husker du da vi fikk USB 3.1, og USB-IF bestemte at USB 3.0 kunne markedsføres som «USB 3.1 Gen 1», mens den «ekte» USB 3.1 ble hetende USB 3.1 Gen 2?

Dette trikset ønsker USB-IF å bruke nok en gang, som vil si at de vil innlemme disse standardene i USB 3.2.

Altså vil den originale USB 3.0 via USB 3.1 Gen 1 gå over til å bli USB 3.2 Gen 1, mens USB 3.1 Gen 2 blir hetende USB 3.2 Gen 2.

Så hva med den «ekte» USB 3.2? Jo, da tenker du kanskje USB 3.2 Gen 3, men nei – det ville jo vært for enkelt. Så den skal kalles USB 3.2 Gen 2x2.

Vi ble forvirret selv, så tabellen under hjelper kanskje litt.

Hvorfor de ikke bare kunne gått for USB 3.0, 3.1 og 3.2 aner vi ikke. «Bakoverkompatibilitet» er riktignok et langt ord som er vanskelig å stave, men det er forholdsvis enkelt å forstå.

«Ekte» USB 3.2 bruker kun USB Type-C

Husk at USB Type-C er en kontakt/plugg som egentlig ikke har noe med spesifikasjonen og hastigheten å gjøre. Men den vil være påkrevd for USB 3.2 Gen 2x2. Bilde: Vegar Jansen, Tek.no

Selve spesifikasjonen for USB 3.2 ble klar for nesten halvannet år siden, men det er ennå ikke klart når vi vil begynne å se den dukke opp i datamaskiner og -utstyr.

Det eneste som er sikkert, er at hastighetsøkningen som kommer med «ekte» USB 3.2 – altså Gen 2x2 eller «SuperSpeed USB 20Gbps» – gjør at den kun vil være tilgjengelig via USB Type-C.

Du vet, den kjekke USB-porten der kabelen kan settes inn begge veier.

USB Type-C er nå så vanlig at Apple til og med har den i sin nye iPad Pro >>>

(Kilde: Tom's Hardware)

Les også
USB4 klar – ypper med Thunderbolt 3
Les også
Nye USB4 gir dobbel hastighet
Les også
Starter program for å gjøre USB sikrere
Les også
Nye USB 3.2 gir deg dobbel hastighet
Les også
Kjekt å vite om USB 3.1 og Type-C
annonse

Les også