Tek.no

Nyhet

Volvo reduserer toppfarten på bilene sine

Hanne Hattrem, VG
4 Mar 2019 12:39

I en pressemelding opplyser Volvo at de struper topphastigheten på bilene sine. Hastigheten vil reduseres til maksimalt 180 kilometer i timen og vil gjelde samtlige av Volvos biler, fra og med 2020.

Volvo skriver i pressemeldingen at det er trygghet i trafikken som er årsaken til at de reduserer topphastigheten.

I dag varierer topphastighetene på Volvos biler. Noen modeller, som V40 D2, har en topphastighet på 190 km/t, mens kraftigere biler som V90 D4 og V90 T6 AWD har henholdsvis 225 og 250 kilometer i timen som toppfart.

Sikter på null dødsfall i trafikken

Volvo skriver at de har et mål om at ingen skal bli drept eller hardt skadet i en Volvo fra og med 2020. For å få til dette holder det imidlertid ikke bare med ny sikkerhetsteknologi, men også en holdningsendring hos sjåfører.

– Problemet med å kjøre raskere enn visse hastigheter er at innebygde sikkerhetsteknologier og smart infrastruktur ikke vil være nok for å unngå store personskader eller dødsfall i en ulykke. Det er derfor de fleste vestlige land har hastighetsbegrensninger på veiene sine, skriver Volvo i pressemeldingen, og peker på at flesteparten av dødsfall i trafikken kommer av at sjåfører kjører for fort.

Symbolsk gest

Nils Sødal, kommunikasjonsrådgiver hos NAF, sier Volvos mål er gode, men at svært få vil merke noe av senkingen av topphastigheten.

Her i Norge er det bare på de beste motorveiene at fartsgrensen overstiger 100 kilometer i timen, og trolig blir det begrenset hvor mye norske Volvo-eiere vil merke at topphastigheten blir strupet på 180 kilometer i timen. Det mener i hvert fall NAFs kommunikasjonsansvarlig, Nils Sødal:

– Det at de nå vil begrense hastigheten på bilene sine til 180 km/t er nok mer symbolsk enn at det hjelper mye for å nå det målet de har satt. Selv i de landene med høyere hastighetsbegrensninger enn i Norge kjører svært få fortere enn 180 km/t. For oss i Norge har dette ingen særlig betydning, skriver Sodal til Tek.no i en e-post. Han påpeker likevel at Volvos målsetning om at ingen skal dø i en Volvo er veldig bra.

– Ingen tilsvarende planer

Volvo konkurrerer i Norge mot selskaper som Volkswagen, Audi, Mercedes og BMW, og sistnevnte skriver i en e-post til Tek.no at de ikke har noen planer om å redusere topphastigheten på bilene sine.

– Vi kommenterer på generell basis ikke på hva konkurrenter gjør eller ikke gjør. Etter hva jeg kjenner til har ikke BMW Group tilsvarende planer per nå, skriver Marius Tegneby, kommunikasjonsdirektør hos BMW, i en e-post til Tek.no.

Sammenligner høye hastigheter med livsfarlige dyr

Jan Ivarsson er en av Volvos mange sikkerhetseksperter, og sier de jobber aktivt med å få folk til å forstå farene ved å kjøre for fort på veien.

Volvo mener det er en dårlig forståelse blant folk flest hvor farlig det kan være i trafikken hvis man kjører for fort.

– Som mennesker forstår vi oss på faren ved slanger, edderkopper og høyder. Det samme gjelder ikke hastigheter, sier Jan Ivarsson, som jobber som sikkerhetsekspert hos Volvo.

– Folk kjører ofte for fort i trafikken og tilpasser hastigheten for dårlig i forhold til trafikksituasjonen de er i, og deres egen evne som sjåfør. Vi er nødt til å støtte bedre oppførsel og hjelpe mennesker å forstå hvor farlig høye hastigheter kan være, avslutter Ivarsson.

Volvo peker også på kjøring under påvirkning fra enten alkohol eller dop, samt distraksjoner mens man kjører, som hindre for å nå nullmålet etter 2020. Potensielle løsninger på disse problemene skal de visst vise frem snart.

annonse

Les også