Tek.no

Nyhet

Sony lanserer nytt monsterkamera i a7-serien

Sony/montasje
17 Juli 2019 11:59

Sony har lenge vært en av de fremste i entusiastsegmentet for kameraer, der deførst og fremst konkurrerer med Canon og Nikon om å være den dominerende aktøren. Spesielt med den speilløse fullformatsserien a7 har den japanske giganten dominert markedet, og høstet gode kritikker her på huset.

Nylig slapp selskapet neste generasjon kamera i a7-serien, i form av Sony a7R IV – verdens første fullformatsskamera med 61 megapikslers sensor.

Ifølge selskapet selv er dette den høyeste oppløsningen noensinne i et slikt kamera, opp fra 42,4 megapiksler i forrige generasjon. Kameraet kan videre fotografere kontinuerlig med 10 bilder i sekundet, da også med autofokus aktivert hele tiden. Dette er viktig, for det er gjerne slik man får akkurat det ene bildet man er ute etter.

Sony

Ikke overraskende hevder Sony selv at a7R IV setter «en ny standard» i bildekvalitet og brukervennlighet. Det skal vi vente med en eventuell test til å avgjøre, men at kameraet er en solid oppgradering er det ingen tvil om.

Sony

Der forgjengeren gikk litt mer stille i gangene og mest av alt var en liten overhaling av andre generasjon, er fjerde generasjon en langt større utvikling. Eksempelvis kan du nå skyte 6K-video som samples ned til 4K, for å gi enda bedre bildekvalitet. Dette benytter igjen hele bildebrikken på 61 megapiksler.

Apropos megapiksler igjen: kameraet lar deg også benytte den innebygde stabiliseringsmekanismen for å ta mange bilder og sy dem sammen til ett gigantisk 240 megapikslers bilde. Stabiliseringen er fortsatt 5-akses, og om den ikke avviker mye fra de tidligere generasjonene vil den nok også være svært kapabel. Ja, også vil kameraet nå kunne autofokusere på øyne. Praktisk ved portrettskyting, for eksempel.

Støtte for heldigitale lydopptak

Sony

En annen nyhet er at a7R IV har en helt ny form for sko i toppen. Dette er altså tilkoblingen der du kan sette på for eksempel ekstern blits eller mikrofon (samt en bråte andre ting). Den nye skoen muliggjør heldigitale opptak, og sammen med den nye mikrofonen Sony lanserer parallelt med kameraet eliminerer selskapet effektivt behovet for analoge lydsignaler i kameraet.

Sony

For teknologinerder vil det nok også være svært gøy å høre at Sony endelig tar i bruk USB Type-C for tilkobling og lading av kameraet. Dette er ikke bare artig, men også svært praktisk. Det betyr for eksempel langt raskere tilkobling, flere tilkoblingsmuligheter og også (potensielt) raskere opplading.

Det skal også nevnes at Sony har flere kamera under a7-paraplyen. Foruten R-modellen har alle generasjoner også hatt en vanlig innstegsmodell uten bokstav, samt en S-modell myntet på video. Foreløpig har vi ikke sett noe til disse i IV-generasjonen, så det er R-modellen som leder an her.

Sony a7R IV kommer i salg i september, og har en utsalgspris på 3.500 dollar. I Norge ser prisen ut til å være solide 39.990 kroner kun for kamerahuset.

Vi har testet flere av Sonys kameraer tidligere:
Les testen vår av Sony A7 Mark II »

(Kilde: Sony, PetaPixel)

annonse

Les også