Til hovedinnhold

Nå kan du laste ned nye Windows 10

Ikke bruk Windows Update om du vil ha den først.

Tek.no

I natt slapp Microsoft endelig årets første store oppdatering til Windows 10, kalt «May 2019 Update».

Denne kommer med flere nye funksjoner, en drøss av forbedringer og sikkerhetsfikser.

Du kan lese om de viktigste nyhetene like under, men først: hvordan får du oppdateringen?

Du har to valg for å oppdatere:

1) Treg: Motta den via Windows Update i innstillingene som vanlig.
2) Rask: Hente den manuelt fra Microsofts nettsted her.

Ettersom Windows Update skal rulle ut oppdateringen til flere hundre millioner Windows 10-systemer over hele verden må dette skje gradvis for å ikke overbelaste serverne til Microsoft. Dermed er det langt fra sikkert at du er først i køen. Gjennom alternativ 2 får du imidlertid oppdateringen med en gang, og sniker slik sett i køen.

Alternativ 2: Å hente oppdateringen direkte fra Microsoft er raskest, og en mulighet om oppdateringen ikke ligger klar i Windows Update.

Nytt lyst tema

Lyst tema er en av nyhetene i Windows-oppdateringen.

Det du vil legge aller best merke til i mai-oppdateringen er at brukergrensesnittet har endret seg. I fjor fikk Windows 10 en såkalt mørk modus, mens nå introduserer Microsoft en lys modus. Denne gjør menyer, vinduer og grafikk lysere og lettere. Til og med skrivebordsbakgrunnen er blitt lysere.

De fleste designelementene vil nå være delvis gjennomsiktige, slik at noe av fargen fra bakgrunnen eller vinduene bak skinner igjennom. Har du en blå bakgrunn vil startmenyen og oppgavelinjen få en anelse blåskjær, mens de blir varmere med en rød eller grønn bakgrunn.

Det nye designet kommer etter at mange brukere etterlyste en større forskjell mellom dagens standardtema og mørke tema.

Kvitt deg med Microsoft-apper

Kanskje bruker du Spotify og Winamp i stedet for Microsofts Groove Musikk? Nå kan du fjerne det.
Wikipedia

Sammen med Windows 10 får du en drøss ulike apper av Microsoft. Du vet, kjenninger som Paint, Kalender, E-post, Film og TV, Været og flere. Mange bruker imidlertid aldri disse appene, og foretrekker programmer som er mer funksjonsrike eller har et annet design til å hjelpe seg med de samme tingene. Frem til nå har en simpelthen måtte lære seg å overse Microsoft-appene, for de har vært som limt fast i systemet. Dette endrer seg nå.

Med vårens storoppdatering kan ti nye forhåndsinstallerte Microsoft-apper fjernes helt, og disse kommer i tillegg til de syv appene som den forrige høst-oppdateringen fra 2018 lot deg røske opp ved rota.

Appene fjernes enkelt fra Apper-valget i innstillingmenyen. Og heldigvis risikerer du lite ved å gjøre dette, for om du vil ha appene tilbake igjen kan du laste dem ned fra Microsoft Store.

Fortsatt er Microsoft tungt tilstedet i startmenyen din. Om du finner andre apper som ikke kan slettes men som du vil få ut av syne, kan du selvsagt høyreklikke på dem og velge «skjul fra startmeny». Nytt i dagens oppdatering er for øvrig at du kan eliminere hele grupper av programmer fra startmenyen av gangen.

Fjernstyr telefonen fra Windows

Med «Din Mobil» kan du etter hvert styre telefonen rett fra PC-en.

Etter at Microsoft la ned satsingen sin på Windows-telefoner satte de heller sin lit til Din Mobil, en app som snart skal oppdateres for å gi deg skjermdeling og mulighet for å kjøre Android-apper på Windows 10-maskiner.

I praksis vil du kunne holde oversikt over alt som skjer på PC-en og telefonen din fra den samme store skjermen du sitter fremfor hver dag, og se nye meldinger, ringe, bla gjennom Instagram-strømmen eller svare på WhatsApp-meldinger med tastatur og mus.

Vi tør gjette på at meldingene du sender fra det fysiske tastaturet på en PC går mye raskere å skrive enn via berøringstastaturet på telefonen, så dette er nok en funksjon mange vil sette pris på.

Din Mobil finnes allerede i dag, og om du åpner den kan du blant annet bla gjennom de siste bildene fra telefonen din og svare på meldinger. Men altså kun om den kjører Android, og både skjermdeling og kjøring av Android-apper kommer som en oppdatering.

Flere nyheter

Windows 10 får nå støtte for Emoji 12 og en rekke nye fjes og figurer.
Windows Sandbox. En mulighet til å kjøre programmer isolert fra den vanlige Windows-kontoen din.

Du vil få litt mindre plass på harddisken din. Fra og med mai-oppdateringen vil nemlig Microsoft reservere omtrent 7 GB for fremtidige oppdateringer, Microsoft-apper, midlertidige filer og annet.

En liten detalj som også fortjener litt omtale er at Microsoft tar grep for å gjøre Windows 10 mer stabilt. Eller, i alle fall for å minimere konsekvensene om det først skulle stokke seg helt. Fra og med den nye oppdateringen vil nemlig alle vinduer du har åpnet kjøre som egne prosesser.

Dette har det vært mulig å aktivere tidligere også, men nå blir valget standardløsningen. Bakdelen er at Windows vil bruke ørlite mer minne, men fordelen er at eventuelle problemer isoleres til hvert enkelt vindu. Om en mappe eller fil ikke svarer vil altså resten av Windows fortsette å fungere som før. Også selveste startmenyen skilles ut i en egen prosess for å sørge for at den er så responsiv som mulig.

Det blir også lettere å snakke «emoji», ettersom stadig flere nye symboler kommer til. Når Windows 10 nå får støtte for Emoji 12, kan du blant annet bruke plaster, blindestokk eller dykkermaske i meldinger og tekster. Alle nyhetene ser du i bildet til høyre.

Så en god nyhet for den nysgjerrige, eller forsiktige, alt ettersom hvordan du ser på det. For nå vil du kunne teste programmer og åpne filer du ikke vet om du kan stole på i et trygt «sandkasse»-miljø som kjører isolert fra resten av maskinen din. Løsningen heter Windows Sandbox, og når du er ferdig med å teste ut og bruke et program eller lese et dokument kan du bare krysse ut sandkassen for at alle spor etter det blir borte.

Med nye Windows 10 vil du få mulighet til å utsette Windows-oppdateringer i inntil 35 dager. Microsoft vil også slutte å mase om oppdateringer med dagens fullskjerm-melding, som tar fokus bort fra det du jobber med. I stedet vil det dukke opp et lite ikon nede i oppgavelinjen når Windows vil installere eller laste ned oppdateringer.

annonse