Til hovedinnhold

Apple og Samsung får bøter for å gjøre mobiltelefonene tregere

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Italiensk konkurransemyndighet har ilagt mobilkjempene Apple og Samsung bøter på 10 og 5 millioner euro for bevisst å gjøre eldre mobiltelefoner tregere.

Avgjørelsen er trolig den første mot mobilprodusenter etter anklager over hele verden om at selskapene oppfordrer til oppdateringer av operativsystemene på eldre telefoner som gjør dem tregere i bruk. På den måten oppmuntres folk til å skrote de gamle og heller kjøpe nye telefoner, mener konkurransemyndigheten.

– Apple og Samsung har implementert en uærlig markedspraksis, heter det i en uttalelse.

«Alvorlige funksjonsfeil»

Det fastslås at oppgradering av operativsystem «har skapt alvorlige funksjonsfeil og i betydelig grad redusert ytelsen, og på den måten framskyndet bytte av telefoner».

Det pekes blant annet på at Samsung ba eierne av den eldre Note 4-telefonen om å installere en ny versjon av Android-systemet ment for den nyere Note 7-modellen, noe som gjorde den eldre modellen tregere.

På samme måte ba Apple eiere av iPhone 6 om å installere operativsystemet ment for 7-eren, noe som skapte problemer for brukerne.

Innrømmet ytelsesreduksjon

Apple medga at de reduserte den maksimale ytelsen til eldre mobiler for å forhindre dem fra å skru seg av. Det skyldtes at batteriene ikke lenger klarer å yte maksimalt etter hvert som de slites, og Apple senket også prisen for batteribytte til 299 kroner i hele 2018.

De ga etter hvert også brukerne mulighet til å skru av «funksjonen» som senket ytelsen for å beskytte batteriet.

Årsaken til at Apple ilegges en langt høyere bot, er kritikk for at selskapet har unnlatt å gi kundene informasjon om helt essensielle egenskaper ved litiumbatteriene i deres mobiltelefonmodeller. Det dreier seg om gjennomsnittlig batterilevetid og hva man kan gjøre for å forlenge levetiden.

Italiensk konkurransemyndighet startet etterforskning i januar etter flere klager fra forbrukere.

Samsung har uttalt seg til saken i en e-post til Tek.no:

«Samsung jobber kontinuerlig for å tilby våre kunder den beste kundeopplevelsen. Samsung har alltid sluppet programvareoppdateringer med hensikt om å bedre ytelsen på våre produkter, og ikke redusere den. Vi er derfor uenige i de italienske konkurransemyndighetenes (ICA) vedtak, og kommer til å anke deres avgjørelse.»

annonse