Til hovedinnhold

Spennende videoteknologi

Nye teknologier er ikke nødvendigvis førstesideoppslag nå til dags. Det høres ofte ut som de har noe for seg, men så blir de borte like fort som de kom. Det kan like fullt være tilfellet for denne nyvinningen, men spennende er det uansett.

Forskere fra universitetet i Washington har kommet fram til en teknologi som enkelt og greit legger stillbildeinformasjon til videoen du har filmet. Alt du behøver å gjøre er å ta noen bilder av det du akkurat har filmet. Pass selvsagt på at bildene holder god kvalitet og så gjør teknologien resten.

Kjente ulemper med video er lav oppløsning, lite dynamisk omfang, ustødige opptak og støyete bilder. Dette er alle elementer som blir bedre på stillbilder. Dagens stillkameraer har høyere oppløsning, bedre dynamisk omfang og de er definitivt stødige. Ved hjelp av denne teknologien skal man visstnok kunne bedre disse egenskapene.

Uten å gå for mye i detalj fungerer teknikken på den måten at den analyserer både bilde og video i flere steg for så å flette deler av informasjonen sammen til et bedre resultat.

Det finnes selvsagt også noen ulemper og en av dem er at dette foreløpig kun fungerer på videoklipp uten bevegelige elementer. Så mennesker, dyr, kjøretøy etc. i aktivitet vil ikke gi et godt resultat. Men bevegelige bilder som panoreringer og også håndholdt kamera skal fungere bra. Forskerne sier også selv at hvis en ser lenge nok kan man finne feil i resultatet.

Tilgjengeligheten på denne teknologien sies det foreløpig ikke mye om. Det kan virke som forskerne har utviklet et program som gjør jobben. Men noen nedlastingslenke er ikke akkurat å finne. Men om du skulle få tak i det må du nok belage deg på en god del venting. Snitthastigheten er nemlig fem minutter rendering per rute.

Forskningsprosjektet var for øvrig delvis sponset av Nvidia, så kanskje ser vi noe fra den kanten etter hvert.

For mer informasjon ta en titt på prosjektsiden, eller se denne videoen med eksempler.

annonse