Nyhet

Ingen vil ha mobil-TV

På en konferanse i Helsinki denne uken uttalte Nokia seg for første gang på lenge om markedet for mobil-TV. Etter at teknologien ble lansert i 2005 har det vært rimelig stille fra produsentene, og mange har begynt å spørre seg om mobil-TV er i ferd med å bli nok en flopp fra mobilbransjen.

Klar tale fra Nokia

– Det er en del forvirring, sa Niklas Savander, sjef for Nokias Internett-avdeling på konferansen til nyhetsbyrået Reuters.

Nokia har i flere år promotert mobil-TV som en av de hete nye teknologiene, og står bak utviklingen av DVB-H. Men selv etter at DVB-H ble offisiell standard i EU har kun et fåtall europeiske operatører valgt å bygge eget TV-nett for mobilen. Dette skyldes nok delvis en mangel på bredde av telefoner som støtter TV, men mye skyldes også at operatørene ikke ser noe inntektspotensiale i mobil-TV.

Bruker mobilnettet istedet

I stedet for å bruke dedikerte løsninger som Nokias DVB-H eller koreanske DMB, velger nemlig operatørene å sende TV-innslag som data over mobilnettet. Dette har den fordelen at det bruker infrastruktur som allerede eksisterer i dag, og at man dermed slipper skyhøye utbyggingskostnader, og ikke minst at det genererer en hel del datatrafikk som gir gode inntekter til operatøren.

Dette er Nokia mindre fornøyd med. Produsenten understreker at TV over mobilnettet gir langt dårligere bildekvalitet enn gjennom DVB-H og at det kun håndterer små grupper med brukere. Når mange vil se på TV på mobilen samtidig faller nettet sammen. Nettop det skjedde da Telenor og NRK sendte direktesendt TV til mobilen fra OL i Torino i 2006.

Frykter Nokia for fremtiden?

Nå virker det som om Nokia frykter for fremtiden til teknologien.

– Vi ser at svært mange brukergrupper er mer interessert i nedlasting enn i TV. Så spredningen av teknologien skjer langt saktere enn vi forventet for noen år siden, kommenterer Savander videre.

I Norge har NRK lenge sett på muligheten for å bygge eget nett for mobil-TV, men da basert på den koreanske DMB-standarden. Utviklingssjef for mobil i NRK, Gunnar Garfors, har tidligere sagt til Amobil at han ikke tror det er realistisk med norsk mobil-TV før i 2010.

(Kilder: Reuters, Engadget, MocoNews, NRK)

Les også
– Norsk mobil-TV før 2010
Les også
Mobil-TV-standarden er offisiell
Les også
Ser mobil-TV på sofaen
Les også
DVB-H til Beijing-OL
annonse