Tek.no

Nyhet

DirectX skal oppgraderes

8 Aug 2007 14:35

DirectX 10.1 er en oppdatering til dagens DirectX 10.0, og blir lansert sammen med Service Pack 1 for Windows Vista. Versjon 10.1 er som navnet antyder kun en mindre oppgradering av dagens versjon 10.0.

Blant nyhetene i DirectX (DX) 10.1 finner vi blant annet en oppdatering til Shader Model 4.1. Andre nyheter er dynamic texture cube arrays og block compressed textures. Enkelt forklart funksjoner som vil kunne gi bedre programmerbarhet og bildekvalitet.

Tesselering blir imidlertid ikke en del av DX 10.1-spesifikasjonen, dette vil komme først senere.

Du kan naturligvis benytte DX 10.1 sammen med ditt eksisterende skjermkort, da DX-versjonene er bakoverkompatible. Skjermkortet ditt vil fungere helt som før, enten det har hardware-støtte for DX 10 eller 9.

Men for å dra nytte av DX 10.1-funksjonene trengs hardware-støtte. De første skjermkortene med hardware-støtte for DX 10.1 ventes til neste år. Naturlig nok, da DX 10.1 heller ikke kommer før til neste år. Og selv når den tid kommer vil trolig de færreste spill dra nytte av teknologien.

Med andre ord innebærer ikke DirectX 10.1 at ditt nyinnkjøpte DX10-kort plutselig blir umoderne over natta, og uansett ikke på en god stund enda.

DX får lydoppdatering
Mer spennende er det kanskje at Microsoft lanserer en større oppdatering av lyddelen i DirectX med versjon 10.1 - kalt XAudio 2. Dette er en tilsvarende teknologi som brukes i Xbox 360, og vil etter hvert erstatte DirectSound som den primære lyddriveren i Windows.

XAudio 2 er et fullstendig programvarebasert lag for lydproduksjon, og fungerer mer eller mindre uavhengig av underliggende hardware. Med andre ord: Alle lydkort på markedet kan dra nytte av teknologien.

Blant funksjonaliteten finner vi blant annet flerkanals (surround)-lyd, programmerbare DSP-effekter, per-voice-filtering og støtte for komprimerte lydformater (ADPCM, WMA, XMA). Les mer i Microsofts FAQ.

Lanseres neste år
DX 10.1 og XAudio 2 ventes altså lansert sammen med Service Pack 1 for Windows Vista, som trolig dukker opp i endelig versjon mot slutten av 1. kvartal 2008.

(Kilder: Extremetech, Elitebastards, TG Daily, Microsoft)

Les også
DirectX 11 får mer realisme
Les også
Vista Pre-SP1 ute?
Les også
XP SP3 bekreftet
Les også
R700 støtter DisplayPort
Les også
Vista SP1 Beta snart klar
annonse

Les også