Tek.no

Nyhet

Nyslipp fra Samsung

Are Thunes Samsonsen
14 Juli 2009 14:18

Samsung tar finanskrisen til følge og lanserer i dag tre nye kompaktkameraer til under totusenlappen. Skjønt, lanserer og lanserer, fru Blom. Atter en gang har de nemlig "glemt" å orientere sine norske representanter om de nye kameraene. De hadde nemlig ikke hørt noe som helst om dem før Akams medarbeider tok kontakt for å høre om det var mulig å få oversendt noen bilder og spesifikasjoner. En noe pussig lanseringsstrategi fra Samsung her, altså.

Men nok om det og over til kameraene. Alle sammen får 12 megapiksler, og selv om det etter vår mening er dobbelt så mange som er nødvendig, må vi nesten berømme Samsung her for ikke å ha gått for 15, 18 eller endog 20, eller noe annet over alle støvleskaft. Det selges tydeligvis enda mange kameraer ene og alene på megapikselantall, men på akkurat disse nye modellene er det nok prisnivået som er det selgende punktet. Og hvorfor ikke. Samsung har vist før at de kan dette med mye for pengene i billigsegmentet, så vi har ingen grunn til å tro at det har endret seg siden gamle s630, som vi i sin tid kåret til testvinner.

Samsung ES17

Først ut er Samsung ES17 som foruten de nevnte 12 megapikslene får 3x zoom og det Samsung kaller elektronisk stabilisering. Dette er ikke stabilisering i ordets rette format, og vi kaller det ofte juksestabilisering nettopp av den grunn, men i et kamera så rimelig som dette er fraværet av skikkelig stabilisering absolutt tilgivelig. Ansiktsgjenkjenning skal ES17 også ha, men en del andre spesifikasjoner har vi ikke fått ennå, som f.eks skjermstørrelse, tilsvarende brennvidde på objektivet, største blender og videooppløsning. Vitale mål og vekt har vi heller ikke fått oppgitt.

Samsung PL55

Heldigvis vet vi mer om Samsung PL55. Det stiller med 5x zoom, fra tilsvarende 35mm til tilsvarende 175 mm tele. Skjermen er på 2.7 tommer (6,9 cm) og kameraet kan ta opp video i VGA-kvalitet (dvs 640x480). Ansiktsgjenkjenning er på plass også her, men heller ikke PL55 får annet enn elektronisk stabilisering.

Samsung PL70

Det beste - og dyreste - av dagens kompaktlanseringer fra Samsung har imidlertid fått både elektronisk stabilisering, og den ekte, optiske varianten, og godt er det. Ansiktsgjenkjenningen er med også her, og i tillegg har det bedre vidvinkel enn PL55. Den tilsvarer 28 mm ved fullformat, men siden også PL70 har 5x optisk zoom, begrenser dette tele-enden til 140 mm, noe vi synes er et godt bytte mot bedre vidvinkel. Blenderen er f3.5-5.6 og er dermed ganske normal for denne typen kamera. Hva videoopptak angår så klarer PL70 å ta opp i 720p, noe som gir dette kameraet enda et fortrinn over resten av dagens kompaktlanseringer.

Du kan sammenligne de nye kompaktkameraene ved å klikke her.

Pris og tilgjengelighet i Norge er ennå ukjent, men i Storbritannia skal de være i butikkhyllene fra august, til veiledende pris på henholdsvis £89, £149 og £199.

annonse

Les også