Tek.no

Nyhet

Trykksensitive skjermer rett rundt hjørnet

28 Jan 2010 18:00

Selskapet Peratech jobber med løsninger for trykkskjermer, og er nå klar med trykksensitive skjermer. Det vil si skjermer som ikke bare kjenner hvor du trykker, men også hvor hardt du trykker. 

Nå har selskapet signert kontrakt med den japanske skjermprodusenten Nissha, som selger sine skjermer til blant andre LG og Nintendo. Peratech regner med at skjermene vil nå frem til ferdige produkter allerede i april måned. 

Trykksensitivt lag ytterst

For å få skjermen til å merke hvor hardt du trykker, bruker Peratech et trykksensitivt materiale som kalles Quantum Tunnelling Composite (QTC), bygget opp av kondensatorer og elastiske isolerende materialer uten kapasitans. Kondensatorer har egenskapen å kunne lagre elektrisk energi. Egenskapen kalles kapasitans. 

Teorien bak det hele er relativt enkel. Når du ikke trykker på skjermen er kondensatorene for langt ifra hverandre til at det overføres elektrisk energi mellom dem. Når du trykker inn kan elektrisitet passere isolatorene. Jo hardere du trykker, jo mer elektrisk strøm kan passere de isolerende materialene. Jo hardere du trykker, jo mer energi lagres i kondensatorsamfunnet i QTC. 

Er det nyttig?

Mobilspill har definitivt blitt storindustri, og er en av bruksområdene til den nye teknologien. I tillegg er det enkelt å få mobiltelefoner til å reagere forskjellig etter hvor hardt du trykker. For eksempel kan et svakt trykk være å markere et ikon, mens et hardt trykk starter programmet ikonet peker til. 

Det skal nevnes at flere jobber med teknologier med samme formålet, og Nokia har allerede har sendt inn en patentsøknad på trykksensitive skjermer. Les mer om det her »

Tror du trykksensitive skjermer kan være nyttig i hverdagen? Diskuter i forumtråden under artikkelen.

(Kilde: technologyreview.com)

Les også
Fremtidens mobilstyring?
Les også
Sharp lager 3D-skjerm
Les også
Nvidia Tegra 2
Les også
Offisiell HD2-pekepenn på vei
Les også
Kjenner hvor hardt du trykker
Les også
Her er trykkskjermen med taster
annonse