Til hovedinnhold

Er du noen ganger redd for at du ikke vet hvordan et ord uttales?

Nå skal Google hjelpe deg.

Torstein Norum Bugge, Tek.no

Vi har alle vært i denne situasjonen: du er i en samtale der du plutselig innser at du er i ferd med å bruke et ord du faktisk ikke er helt sikker på hvordan skal uttales.

Og om det skulle uttales feil, vel, da risikerer du å bli midtpunktet for en liten latterkule fra dine samtalepartnere. Dette problemet har Google fått med seg, og nå har de startet utrullingen av en ny funksjon i Chrome, ifølge Engadget.

Flere ord fungerer!
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Du kan allerede nå se funksjonen om du søker på spesifikke ord som er vanskelige å uttale, som for eksempel «chihuahua», «ukulele», «asterisk» eller «tzatziki».

Da vil det nemlig dukke opp en egen boks over selve søkeresultatene, som viser riktig uttale fonetisk og lar deg spille av uttalen enten på britisk eller amerikansk engelsk. Ingen andre språk er foreløpig støttet.

Se Googles video under for et dypere dykk i hvordan det hele fungerer:

Lar deg teste uttale og gir detaljerte tilbakemeldinger

Å få riktig uttale fra Googles stemmeassistent og å se fonetisk uttalelse er vel og bra, og kan holde for mange. Men Google har gått enda et skritt videre, og faktisk laget et helt lite undervisningsopplegg i nettleseren.

Det finnes heller ingen uttømmende liste, og ikke alle ord man umiddelbart skulle tenke er inkludert er det. Men mange er der, og støtten vil nok bare bli bedre over tid.

Google sier fra både om du gjør rett og galt.
Torstein Norum Bugge, Tek.no/Skjermdump/montasje

Dette fungerer kun om du velger amerikansk uttale, men gjør du det vil det faktisk dukke opp en knapp med teksten «Practice». Trykker du denne kan du forsøke deg på å uttale ordet, hvorpå Google vil behandle det du sa og gi detaljerte tilbakemeldinger på hva du eventuelt sa feil og hva du kan gjøre for å bli bedre.

Du får også beskjed dersom du sa alt riktig, og attpåtil bittelitt ros. Det er foreløpig ingen tidsplan for å tilby dette på norsk, men støtte på spansk skal være på vei snarlig. Sammen med uttalelseshjelpen kommer også bildetreff på søket, slik at man får noe å assosiere ordet med.

annonse