Til hovedinnhold

Etter årevis med testing gjør Boston Robotics sin første robothund klar for salg

Dette er «Spot».

Gjennom de siste årene har vi latt oss imponere av de stadig mer kapable og «realistiske» robotene til Boston Dynamics. Tidligere har selskapet nøyd seg med å vise frem kreasjonene sine for oss på film, men nå melder de at de er klare for å gjøre omsetning på den voksende robot-armeen sin.

Først ut for salg blir robothunden Spot. Denne bisken dukket opp for første gang rundt 2016, da som oppvaskhjelp. Siden har vi sett hvordan den blant annet har lært seg å åpne og lukke dører, plukke opp ting fra bakken og hjelpe deg med å bære tungt.

Se Boston Dynamics vise frem Spots egenskaper øverst i saken.

Patruljerer, rydder og er generelt snill gutt

Man kunne kanskje tenke seg at Spot i det minste ville være litt kjelen for folkene rundt seg, men mens den i alle fall i teorien kunne forstått «apport» og lekt blir den nok først og fremst ganske forvirret om du begynner å klø den bak lidar-sensoren eller finner frem plysjdyr med pipemage.

For Spot er i første rekke tenkt for bedrifter og litt røffere oppgaver. Blant annet skal den kunne labbe på rekognoseringsoppdrag dit bedriften ikke vil risikere å sende inn egne ansatte via fjernstyring, eller snuse opp fremmede og ukjente elementer mens den patruljerer bedriftens område.

Ettersom hodet er modulbasert kan Spot tilpasses ulike situasjoner. Dette kan tas av om du ønsker full mobilitet, eller man kan sette på en ekstra arm (eller hode?) for å la den åpne dører eller titte over gjerder eller folkeansamlinger.

Slipper våt pels

Boston Dynamics skriver at Spot finner veien uten å skumpe borti mennesker og ting ved hjelp av en rekke forskjellige sensorer. Den er utstyrt med kameraer rundt hele kroppen så den kan se i 360 grader, samt ulike nærhetssensorer og LIDAR til å beregne avstand.

Om den snubler, for eksempel om noen dytter den over ende eller den beveger seg i svært ulendt terreng, skal den klare å karre seg på labbene igjen for egen maskin.

Videre kan den bære inntil 14 kilo og holde en marsjfart på 1,6 meter i sekundet – omtrent samme hastighet som mennesker går i. Til forskjell fra sine firebeinte slektninger blir dessuten aldri Spot våt i pelsen. Du slipper altså lukten av våt hund, samt å ta den inn for å varme seg, før gradestokken viser minus 20 grader. I tillegg slipper du utgifter til hundefôr, og kan i stedet bytte batteriet som holder Spot gående i inntil 90 minutter av gangen.

Boston Dynamics ble forøvrig kjøpt opp av Googles moderselskap Alphabet i 2017, før de solgte det videre til SoftbankGroup i april i år.

Vi har alle vår favoritt-stuntmann:
Teller denne vanvittige stunt-roboten fra Disney?

(Kilde: Pressemelding)

annonse