Til hovedinnhold

Bolt lanseres i Oslo – skal tilby de billigste elsparkesyklene

Og til høsten går de etter taxinæringen.

Bolt.

Bolt, en ny elsparkesykkel-utfordrer, har ankommet Oslo. De skal som så mange andre aktører tilby utleie av elsparkesykler, men har større planer enn det i fremtiden.

De øyner nemlig muligheter i taximarkedet i Oslo, som kommer til å se drastiske endringer når drosjeregelverket endres i november.

Men først er det altså selskapets elsparkesykler som kommer til Oslo, og ifølge Bolt selv skal de være den aller billigste aktøren.

Nøyaktig hvor billig de skal være, ser ut til å avhenge av konkurransen. I den første e-posten vi fikk fra Bolt 4. juni fikk vi høre at de ikke skulle operere med en oppstartskostnad, bare en minuttpris på 2,5 kroner. Da den endelige pressemeldingen landet i innboksen 12. juni, var det med en oppstartskost på 5 kroner.

– Ja, det stemmer. 5 kroner oppstart og 2,5 kroner per minutt. Vi ser at prismodellen er noe vi kan jobbe mye med, og det er mye forbedringspotensial der. Vi vil uansett alltid etterstrebe å være billigst, og utvikle prismodeller som kommer forbrukerne til gode. Uten å si for mye kan jeg si «stay tuned», forteller Bolts regionssjef for Nord-Europa, Nils Wijkmark, til Tek.no.

Nils Wijkmark, Bolts regionsjef for Nord-Europa.
Bolt

Han går til og med så langt til å hinte om at uansett hva konkurrentene gjør med prisene sine, vil Bolt alltid forsøke å være billigst:

– Ja, det kan jeg nok tørre å si at vi gjør. Vi vil alltid etterstrebe å være billigst.

Store i utlandet

Bolt er kanskje ikke så kjent her i landet, men det estiske selskapet har oppnådd stor suksess i Europa siden de lanserte i 2013. De tilbyr både taxitjenester, elsparkesykkelutleie og matlevering, og brukes av 135 millioner brukere på tvers av 35 land.

Nå er det altså Norge som står på listen. De har ambisjoner om å bli det ledende elsparkesykkelselskapet, og sier de hele tiden tilpasser seg konkurransen. Wijkmark vil ikke si nøyaktig hvor mange elsparkesykler de har satt ut i byen, men at det er «nærmere 1000».

– Foreløpig lanserer vi bare i Oslo. Men vi ser an markedet, og ser vi at det er en interesse for det så kommer vi til å lansere i andre steder og byer i Norge på sikt. Vårt første mål er å tilby tjenestene våre sentralt i Oslo, hvor det både er størst etterspørsel og hvor de synes best. Men vi har også hørt fra Oslo kommune at det er en etterspørsel utenfor kjernen, så det er nok neste steg for oss.

Bolt

Nybegynnermodus skal forhindre ulykker

Bolt-sjefen sier også de vil være ekstra trygge for brukerne å benytte seg av, fordi de tilbyr noe de kaller nybegynnermodus. Første gang man laster ned appen vil man kunne få en gjennomgang av hvordan man styrer elsparkesykkelen og hva man bør tenke på. Aktiverer man nybegynnermodus vil sykkelen bare gå i 15 kilometer i timen, ned fra 20 km/t, slik at man kan bli vant til styringen.

– Når vi ser på dataene så ser vi at ulykkene skjer oftest blant de som ikke har brukt elsparkesykler før. Når de lærer seg å bruke dem er det langt færre ulykker. Derfor var vi først ute med å innføre «nybegynnermodus» som et alternativ på sparkesyklene våre. Dette senket farten på de første ti turene, slik at det ble enklere for nye brukere å lære seg å kjøre sparkesyklene, sier Wijkmark.

En av elsparkesykkelkonkurrentene i Oslo, Tier, fortalte nylig at de skal tilby elsparkesykler med innebygde hjelmer, for å beskytte brukerne. Wijkmark utelukker ikke at noe lignende kan komme på Bolts sykler:

– Hjelm er selvfølgelig er et viktig element, men jeg kan ikke si om dette er noe vi jobber med. Vi oppmuntrer i hvert fall alle til å bruke hjelm hvis de kan, så får vi se hvor det lander i produktutviklingen.

Han peker også på at deres spesiallagde sykkelmodell er lettere enn mange andre, med sine 17 kilogram, som gjør dem lettere å bruke. De skal også være utstyrt med reflekser og gode lys.

Bolt

Taxinæringen neste steg

Norge blir det første landet hvor Bolt lanserer elsparkesykkelutleie før taxitjenesten sin. Det kommer som følge av at drosjereformen som skulle iverksettes 1. juli, nylig ble utsatt til 1. november.

– Vi måtte snu litt om på planene våre. I appen vår i andre land får du opp ikoner for både taxier og elsparkesykler, og du kan enkelt velge hvilket transportmiddel du vil ha. Akkurat nå kan du bare velge elsparkesykler i Oslo, men på sikt vil vi ha på plass taxier her også, sier Wijkmark.

Han sier at når de nye reguleringene kommer på plass vil det fjerne taket for både antall drosjelisenser og taxisentraler.

– Før dette skjer er det rett og slett ikke mulig å konkurrere på drosjemarkedet for andre i Norge. Dørene åpner 1. november, så vi håper å få til noe ganske raskt etter det.

Nøyaktig hva slags pris vi kan forvente vil han ikke si noe om, men lover at det skal bli betydelig billigere enn i dag:

– Ingenting er hugget i stein, men det jeg kan si er at prisene er altfor høye i Norge i dag. Med konkurranse må prisene ned, men nøyaktig hva det blir kan jeg ikke si helt sikkert.

– Hva tror du taxinæringen i Norge tenker om Bolt?

– Det er nok blandede følelser. Noen er nok fornøyde med at vi skaper konkurranse og skaper flere jobber, men jeg kan tenke meg at den tradisjonelle taxibransjen ser på oss som en trussel. Men jeg tror det kan være positivt for både forbrukere og taxibransjen. Vi tror vi kan senke prisene for forbrukere samtidig som vi gjør drosjenæringen mer lønnsom, fordi vi kan gjøre den mer populær. Der én drosjesjåfør i Oslo i dag kanskje kjører én tur i timen, kan vi øke dette til to. Selv om hver enkelt reise er billigere vil sjåføren sitte igjen med mer penger på slutten av dagen, fordi han har kjørt mer.

annonse