Tek.no

Nyhet

Apple og Google viser hvordan en smitteapp kan se ut

Apple/Google
Vegar Jansen
5 Mai 2020 15:29

De siste månedene har det vært mye snakk om bruk av apper og andre metoder for å spore hvor vi har vært og hvem vi har møtt – dette for eventuelt å kunne varsle noen som har vært i kontakt med covid-19-syke.

Her i Norge har vi fått appen Smittestopp, som ikke fungerer optimalt på iPhone. For bedre sporing – og for å gjøre det enklere å utvikle sporingsprogramvare – har derfor Apple og Google jobbet med å utvikle egne API eller programmeringsgrensesnitt for dette.

Nå har de også sluppet en rekke skjermbilder som viser oss hvordan fremtidige sporingsapper kan se ut. Se bildegalleri nederst i saken.

Ingen ferdig app

Slik beskriver Apple og Google hvordan smittesporingen gjennom mobilen bør fungere.
Apple/Google

Merk at hverken Apple eller Google har planer om å lage slike apper selv, men med et slikt API gjør de de langt enklere for andre programmerere – fortrinnsvis fra diverse helsemyndigheter – til å få slike apper til å fungere.

I motsetning til den norske Smittestopp-appen, som både bruker Bluetooth- og GPS-data, vil ikke en app bygd på det nye API-et ha tilgang på posisjonsdata. Det vil kun være anonymiserte data som går over Bluetooth mellom mobiler som «hilser», som gjør det mulig å finne ut hvem man har vært i nærheten av.

Skjermbildene viser altså eksempler på hvordan dette kan se ut, men til slutt vil det altså være opp til utviklerne av appen til å gi appen det som skal til av tekst og grafikk. Med dette API-et i bruk, vil likevel mulighetene og begrensingene være de samme.

Apple og Google regner med å være ferdig med programmeringsgrensesnittet i medio mai.

Les også
Smittestopp på iPhone fungerer bare skikkelig når appen er åpen
annonse

Les også