Nytt EU-forslag lekket - kan gjøre det lettere å bytte mobilbatteri selv

Får EU som det vil, blir det lettere for deg å skifte batteri i mobilen igjen.

EU-kommisjonen vil angivelig komme med et forslag som gjør det langt enklere for deg som forbruker å skifte batteri i mobiltelefonen din, melder nederlandske Het Financieele Dagblad.

I dag må du som oftest oppsøke profesjonell hjelp for å erstatte et slitent batteri i smarttelefonen din med et nytt et. Får EU det som de vil, vil det bli som i «gamle dager» igjen, hvor du enkelt kunne gjøre dette selv.

Les også
Vi totalrenoverte en MacBook Pro for under 1.000 kroner

Vil redusere elektronisk avfall

Det er et utkast av et forslag, som er ventet å legges frem i midten av mars, som nå er lekket.

Og her vil altså EU ta til ordet for å gjøre det enklere for forbrukere å skifte batterier selv i blant annet mobiltelefoner.

Man skal ikke skru tiden så mange år tilbake før vi kunne vippe av bakdekslet på mobilen og ta ut batteriet.

Ved å tilby denne muligheten igjen håper EU dette vil bidra til at vi beholder mobilene våre lenger – og i så måte begrenser avfallet det skaper. EU vil også angivelig gjøre det ulovlig å skrote elektronikk som ikke har blitt solgt.

Kan tvinge Apple til å skifte ladekabel

Dersom det lekkede utkastet viser seg å stemme, er dette i så fall ikke den første gangen som EU retter søkelyset mot mobilbransjen i år.

Tidligere denne måneden ble det klart at EU også ønsker å begrense ulike standarder for lading av mobiler. Hvert år produseres det om lag 51 000 tonn elektronisk avfall som en følge av ulike ladestandarder.

Og valget virker å falle på USB-C-standarden, som veldig mange av dagens nye mobiltelefoner bruker. Med unntak av Apple. De holder seg fortsatt til Lightning-løsningen sin, men ryktene tilsier at selskapet er i ferd med å skifte denne ut til fordel for nettopp USB-C.

Les også
Fjorårets toppmodeller: så billige er de på bruktmarkedet nå
annonse