Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Samsung slipper ny 2,5-tommers SSD

Mener den gamle SATA-standarden stadig kan bli bedre.

Samsung

Det skjer stadig nye ting på SSD-fronten, men da tenker vi i hovedsak på kappløpet som foregår med M.2-disker med PCIe-grensesnitt.

Samtidig har åpenbart ikke Samsung helt gitt opp drømmen om å klemme enda litt mer ytelse ut av SSD-er med det gamle SATA-grensesnittet – selv om det er mange år siden SSD-produsentene snuste på grensen for hva som er mulig med SATA 6 Gbit/s (også kjent som SATA III).

Samsung

Etter tre år med 860 Evo som en av de mest populære SATA-SSD-ene på markedet så vi egentlig ingen god grunn til at Samsung skulle komme med en oppdatert utgave. Men det er altså det vi har fått i dag.

Nykommeren har fått betegnelsen Samsung 870 Evo – ingen store overraskelser der altså – og minner på mange måter om forgjengeren. Den har samme type TLC minneteknologi, samme fem års garanti og samme TBW-tall.

TBW står for total bytes written og sier noe om hvor mye disken skal tåle å bli skrevet til i løpet av levetiden. Eller hvor «robust» den kan regnes som å være, på et vis.

Identisk er også størrelsene – 870 Evo kommer altså i kapasiteter fra 250 GB opp til 4 TB.

Men nykommeren vil kun være å finne i 2,5-tommersformat, mens 860 Evo også er å oppdrive i form av M.2- og mSATA-pinner.

Nye generasjoner innmat

Samsung

Den nye Samsung 870 Evo er likevel ikke gammel teknologi med ny merkelapp. Innvendig sitter sjette generasjon V-NAND-minne, som er to generasjoner nyere enn hos 860 Evo, samt den nye MKX-kontrolleren.

Dette skal bety bedre ytelse enn forgjengeren, men for ren sekvensiell lese- og skriveytelse snakker vi ikke om noe drastisk. Samsungs egne tall sier 560 MB/s les og 530 MB/s skriv for 870 Evo, mot 550/520 MB/s for forgjengeren 860 Evo.

Som nevnt er vi allerede på grensen av hva som er praktisk mulig over SATA 6 Gbit/s.

Men Samsung opererer med større forskjeller mellom 870 Evo og 860 Evo under mer krevende bruk, og lover dessuten at hastigheten hos den nye 870 Evo skal holde seg bedre over tid etter hvert som SSD-en brukes.

Samsung

Samsung 870 Evo får en veiledende pris på 499 norske kroner for 250 GB og 899 kroner for utgaven på 500 GB. Videre opp i størrelse lyder kroner 1799 for én terabyte, 3399 kroner for 2 TB og 6799 NOK for 4TB-modellen.

Vi forventer at disken vil bli rimeligere etter hvert som den kommer seg på plass i butikkene, ellers vil nok 860 Evo være et mer attraktivt kjøp så lenge den fremdeles er i handelen.

annonse