Tek.no

Nyhet

– Dette er ikke glass

Oppdatert: Ny video viser angivelig at skjermen har et lag med glass.

Galaxy Z Flip har blitt ripetestet
Skjermdump fra YouTube
17 Feb 2020 08:33

Under en stresstest viser det seg at Samsungs nyeste telefon, Galaxy Z Flip, enkelt kan ripes opp på skjermen med bare neglen. Det til tross for at telefonen angivelig skal ha verdens tynneste bøyelige skjerm av glass – selv om den fortsatt har et beskyttende lag med plast.

Påstanden kommer fra YouTuberen JerryRigEverything, Zack Nelson, som i årevis har utført ripetester av ulike mobiler. Her brukes det ulike graderinger for å se hvor mye påkjenning skjermen tåler før den får permanente riper.

Oppdatert: Se video lenger ned i saken hvor du kan se glasset knuse.

– Ikke glass

Skjermtesten Nelson utfører deles opp i ti ulike graderinger for å se hvor ripebestandig den er. De første graderingene på skalaen tilsier at skjermen er laget av plast og ripes lett, før det blir gradvis hardere og mer ripebestandig.

Når du komme opp i gradering fem og seks har du riperesistansen til de fleste glasskjermene mobiler har i dag. Safirglass vil tåle opp mot gradering ni, mens den høyeste graderingen tilsvarer diamant.

I likhet med Galaxy Fold og Motorola Razr, som begge er nye og brettbare mobiler, skrapes Galaxy Z Flip opp allerede på gradering to. Ripene er imidlertid ikke veldig synbare, noe de blir ved gradering tre. Til tross for at Samsung altså sier de Galaxy Z Flip er den første brettbare mobilen med glasskjerm.

Nelson påpeker at ripene tilsier at skjermen ikke er laget av glass. Men utelukker heller ikke at det kan være en slags hybridløsning som inneholder glass. Noe han angivelig beviser ved at han stikker punktvis hull på skjermen i slutten av videoen – uten at den knuser.

Gradering to betyr angivelig at skjermen kan få merker dersom du bruker neglen. Hvilket blir demonstrert i videoen.

Skjermen blir også varmet opp ved hjelp av en lighter, hvor man kan se at skjermen trekker seg sammen når den blir varm. Før den returnerer til normal tilstand når den kjøles av.

Samtidig så viser ripetester av beskyttelsen foran hovedkamera seg å være langt mer motstandsdyktig. Her begynner ripene å vises på nivå seks, mens de blir tydelige på nivå syv.

Samsung svarer

Nettstedet The Verge har også skrevet om JerryRigEverythings funn, og har fått en kommentar fra Samsung. De svarer imidlertid ikke konkret på forespørselen om hva slags glass skjermen består av, men svarer på generell basis:

– Galaxy Z Flip har en Infinite Flex Display med Samsungs Ultra Thin Glass (UTG) som gir et lekkert, premiumutseende og byr på en engasjerende skjermopplevelse. [ ...] Samsung er først ute med UTG-teknologi og den er annerledes enn andre Galaxy-flaggskip. Selv om skjermen kan bøyes, bør den behandles forsiktig. Galaxy Z Flip har også et beskyttelseslag på toppen av UTG-en, akkurat som Galaxy Fold.

The Verge spør seg om Samsung altså mener at det bare er plastlaget på toppen av glasset som ripes, og ikke selve glasset. Dette svarer de imidlertid ikke direkte på. Vi har forespurt Samsung Norge om ytterligere kommentar.

Også resten av telefonen ble stresstestet.
Skjermdump fra YouTube

Mye av telefonen er laget av metall

Men det er ikke bare skjermen på telefonen som ripes opp. Også resten av telefonen for unngjelde.

Under testen viser det seg at mye av telefonens ramme er laget av metall, og at knappen som også inneholder fingeravtrykksleseren tåler noen runder med kraftig skraping før den slutter å gjenkjenne fingeravtrykket.

Nelson tar også for seg hengslet på telefonen.

Når den klappes sammen den vanlige veien, så er det ingen problemer. Og noe overraskende takler den mye juling når du prøver å brekke opp hengslet feil vei.

Selv om rammen etter hvert gir etter for trykket han legger på hengslet, fortsetter skjermen fortsatt å fungere. Til slutt gir hengslet mer etter, og glasset på baksiden knuses. Men fortsatt fungerer skjermen.

Han fyller også telefonen med grus for å se hvordan hengslet klarer seg når den påvirket av dette. Når telefonen klappes sammen med grus på seg kommer det noen skrapende lyder. Men når grusen blåses vekk virker hengslet så godt som normalt igjen.

Viser et syltynt lag med glass?

Ikke lenger etter at videoen fra JerryRigEverything har gått sin seiersgang på nettet, dukker det en video som muligens gir svar på at glasset i skjermen eksisterer.

I videoen ovenfor plukkes nemlig skjermen helt fra hverandre, hvor de ulike lagene splittes opp. Til å begynne med fjernes selve beskyttelsesfilmen, glasset og selve OLED-laget fra en bakplate.

Etter hvert, etter at skjermen har blitt bøyd virkelig mye i det vedkomne prøver å rive skjermen løs fra bakplaten, kan du skimte et «spindelvev»-aktig mønster der skjermen har blitt bøyd mest – et mønster som knust, laminert glass ofte får.

Videre blir det beskyttende plastlaget fjernet fra det knuste glasset, og du kan se at selve OLED-laget og glasset blir revet delvis med.

Dermed er det tilsynelatende et lag med helt glass i skjermen, som virker å være meget tynt. Vi kan enkelt se laget med plast som skal beskytte på videoen, mens det knuste glasset nærmest virker utrolig tynt.

Dette kan også forklare det at videoen til Nelson klarte å stikke hull gjennom skjermen uten at hele knuste.

Les også
Samsungs nye fliptelefon utsolgt i USA
annonse

Les også