Nyhet

Norsk isbjørnbilde vant internasjonal kåring

Av 48.000 innsendte bilder stakk to nordmenn seg ut.

To norske naturfotografer har utmerket seg i den internasjonale «Veolia Environnement Wildlife Photographer of Year». Ole Jørgen Liodden ble klassevinner, mens Pål Hermansen fikk andreplass i en annen kategori.

Fotokonkurransen er svært utbredt, og nyter stor internasjonal anerkjennelse. I år kjempet hele 48.000 bilder fra 93 land om å bli en av få premierte. De færreste når opp, men etter endt juryering har nå de to norske fotografene Liodden og Hermansen oppnådd det mange andre drømmer om.

Les også: Lakseprofessor er årets nordiske naturfotograf.

Den svært erfarne naturfotografen Ole Jørgen Liodden, bosatt ved naturområdet Vassfaret ved Hedalen i Valdres, vant kategorien "Animals in their environments" med isbjørnbildet "Living on thin ice". Til NRK forteller han at denne prisen var ekstra gjev.

- Dette er det største, det er naturfotografiens Oscar, fortalte han.

Foto: Ole Jørgen Liodden.

Engasjerer seg i issmelting
For Liodden illustrerer hans premierte bilde et viktig tema: Smeltingen av polarisen. Valdres-fotografen har tatt bildet på Svalbard, et sted han har vært 15 ganger.

– Jeg håper at bildet også vil få folk til å tenke på et miljø som forsvinner raskere enn de fleste av oss er klar over, og innse den skremmende fremtiden som de fleste isbjørner går i møte.

Liodden dro til England for å motta hederen, og fotografene han støter på forteller noe om posisjonen konkurransen har.

- Jeg er her sammen med fotografer fra National Geographic, sier han.

Foto: Pål Hermansen.

Stilles ut i London
Pål Hermansen var ikke stort dårligere enn Liodden, og med bildet "Bumper life" endte han opp med en andreplass i kategorien "Urban wildlife".

Etter premiesankingen har nordmennenes bilder nå blitt stilt ut på det naturhistoriske museet i London. På museets hjemmeside kan du se de øvrige vinnerne.

Les også: Naturfotograf innrømmer omfattende bildejuks.

Les også
Hva må man ha med i fotosekken?
annonse