Til hovedinnhold

– Den mest allsidige bærbar-prosessoren noensinne

AMD har høye håp når de i dag lanserer Carrizo, sin nye APU.

Taipei/Tek.no: Ikke helt uventet bestemte AMD seg for å endelig lansere Carrizo – eller sin sjette generasjon prosessor i A-serien – her på årets Computex-messe. Det hele gikk oppskriftmessig for seg under en fullstappet pressekonferanse, der også representanter fra Microsoft og Lenovo var på plass for å fortelle litt om samarbeidet med AMD.

Lisa Su, altså AMD-sjefen selv, var på scenen for å snakke litt om strategi og ikke minst introdusere nyvinningen.

Den beste prosessoren for bærbare

AMDs nye APU, eller system-on-a-chip om du vil, er ifølge AMD selv den mest allsidige prosessoren for bærbare PC-er – noensinne. Det er ganske sterke ord fra et selskap om ikke akkurat er kjent for å ha god batteritid eller spesielt heftig ytelse å skryte av når det kommer til mobile enheter.

Men så må vi jo også være klar over at AMD går etter massemarkedet med sine satsninger, og tallene forteller at de store volumene av bærbare ligger på under 700 dollar. Det er altså ingen direkte krigserklæring mot Intel vi snakker om her.

AMD-sjef Lisa Su introduserte Carrizo. Foto: Vegar Jansen, Tek.no

Videre har selskapet sett på de større linjene under brukertrender, og de mener at administrering av brukergenerert innhold, videostrømming og onlinespilling vil være det store fremover. Herunder kommer behovet for en prosessor som kan takle alt dette – som nevnt, allsidighet – og det er altså der de nye APU-ene kommer inn.

Bedre på alt

– Vi er AMD, og vi skal vinne på grafikk.

Kevin Lensing, som tituleres senior director product management, er klar i sin tale. AMD er kjent for å ha sterkere integrert grafikk enn hovedkonkurrenten Intel, og der har de tydeligvis tenkt å holde seg. I en kort demonstrasjon får vi se hvordan flaggskip-APU-en FX-8800P med Radeon R7-grafikk gjør det langt bedre enn en Intel Core i5-5200U med HD Graphics 5500.

Men vi vet da også godt at Intel har bedre løsninger enn HD Graphics 5500 å by på. Spørsmålet er naturligvis om prisen kan sammenlignes.

Uansett er en prosessor avhengig av å prestere godt på andre områder enn spilling også, og derfor har AMD dyttet inn flere andre nyvinninger i Carrizo.

Kevin Lensing synes det er greit å være først. Foto: Vegar Jansen, Tek.no

En av disse er hardwarestøtte for H.265 – også kjent som HEVC – noe som betyr at du ikke nødvendigvis trenger en over gjennomsnittet sterk prosessor for å spille av denne kodeken. H.265 er ikke spesielt utbredt ennå, men det er forventet at den vil bli mer populær i takt med 4K-oppløsningen og UHD-innhold.

Videre er Carrizo den første prosessoren som har følger Heterogeneous System Architecture (HSA) 1.0-designen, og er selvfølgelig ment å på alle måter være bedre enn forgjengerne.

Med Carrizo får datamaskinen opp til 12 prosessorkjerner å jobbe med. Åtte av disse hører til grafikkdelen, som naturligvis er basert på AMDs egen Radeon R6/R7-arkitektur, mens det er AMD «Excavator»-kjerner som tar seg av de vanlige prosesseringsoppgavene.

Hva dette betyr i praksis? Vel, ifølge AMD selv snakker vi om en prosessor som mange ganger raskere enn forgjengeren og kan by på dobbelt så god integrert grafikkytelse som konkurrenten. Men her vil resultatene være så avhengige av akkurat hva som skal gjøres at vi ikke skal la oss lure til å nevne nøyaktige tall.

Så har vi naturligvis dette med batteritid da. Det er ikke til å stikke under en stol at det er er mulig å få langt bedre batteritid ut av systemer med en Intel-prosessor, og på mobile enheter er batteritid i mange tilfeller alfa og omega.

Lenovos Bai Peng viser frem en bærbar PC med Carrizo-prosessor. Foto: Vegar Jansen, Tek.no

Sånn sett er det interessant at AMD med Carrizo mener å kunne by på dobbelt så god batteritid som tidligere. Avspilling av H.264-kodet innhold nevnes som et eksempel der ting har blitt radikalt bedre, hvor den gamle plattformen taklet 3,3 timer, mens den nye klarte 8,3 timer med samme Full HD-klipp.

Snart i en butikk nær deg

En ny prosessor har lite for seg dersom ingen vil bruke den, men også der ser det ut til at AMD er i rute. De kunne nemlig vise oss en rekke kommende produkter fra kjente aktører som Asus, Acer, Lenovo, Toshiba, Dell og HP. Etter alle solemerker vil disse produktene begynne å dukke opp i forskjellige markeder i løpet av sommermånedene.

Da vil vi selv kunne finne ut om AMD har truffet blink med sin nye prosessor.

AMD skal visst finne på noen sprell med skjermkort også:
– Skal krympe skjermkort-teknologien kraftig >>>

annonse