Til hovedinnhold

– Galaxy S7 vil få en Qualcomm-prosessor

Samtidig peker pilene for første gang på to år oppover for Samsung – trolig takket være Apple.

Flickr, Maurizio Pesce/Shutterstock/Tek.no, montasje

Samsung er et av verdens største og mest verdifulle selskaper, men de siste årene har driftsresultatet stadig krympet. Ifølge Engadget er imidlertid trenden i ferd med å snu, og for første gang på nesten to år ser pilene ut til å peke riktig vei for selskapet.

Da vi for et par måneder siden kunne fortelle at nedturen fortsatte for Samsung, hadde selskapet et driftsoverskudd på 49,5 milliarder kroner foregående kvartal. Nå er overskuddet på ca. 51,5 milliarder kroner, altså en liten men betydelig økning i tredje kvartal.

For mobildivisjonen har imidlertid økningen var langt større, opp fra 12,3 milliarder til 16,2 milliarder kroner – en økning på 24 prosent! Dette er første gang på syv kvartaler at denne avdelingen overhodet kan vise til overskudd i det hele tatt, noe som betyr at mens denne har vokst, har andre avdelingers overskudd sunket.

Noe av totalveksten skyldes nok at både Galaxy S4 og spesielt Galaxy S5 hadde elendige salgstall, slik at Galaxy S6-tallene ser relativt gode ut, selv om salget er dårligere enn Samsung håpet på.

Samsung bør takke Apple for overskuddet

Men den største enkeltøkningen kommer fra en helt annen avdeling: prosessoravdelingen. Overskuddet her var på hele 25,6 milliarder kroner, en økning på 54 prosent fra forrige kvartal og hele 50,3 prosent av det totale overskuddet.

Riktignok er mange av selskapets egne mobiltelefoner utstyrt med Samsungs Exynos-prosessorer, men dette er en minimal del av det totale bildet. Den viktigste faktoren er ifølge Engadget Apples enormt gode salgstall for iPhone 6S og iPhone 6S Plus, som begge er utstyrt med den Samsung-produserte Apple A9-brikken.

iPhone 6S benytter et brikkesett produsert av Samsung, og rekordhøye forhåndssalg står sannsynligvis for mye av overskuddsveksten til den koreanske giganten. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Les også: – Den nye iPhone-skjermen endrer måten vi bruker telefonen på »

Ironisk nok ser det altså ut til at Samsung i all hovedsak bør takke sin erkerival Apple for et pent overskudd i tredje kvartal.

Dropper sine egne prosessorer til fordel for Qualcomm

Foruten gode tall, er det andre ting på gang hos den koreanske mobilgiganten også. Det ryktes nemlig ifølge Reuters at Samsung i neste års toppmodell, høyst sannsynlig kalt Galaxy S7, vil droppe sine egne Exynos-prosessorer til fordel for Qualcomms Snapdragon 820-prosessorer.

Dette er oppsiktsvekkende fordi Samsung i årets Galaxy S6-modeller valgte å kun bruke sine egne prosessorer – noe som jo kunne ses på som et første tegn på total uavhengighet av andre brikkeprodusenter.

Qualcomm Snapdragon 820 blir nok å se i mange av neste års toppmodeller, men om Galaxy S7-modeller solgt her til lands blir utstyrt med brikkesettet er usikkert. Foto: Qualcomm

I hvilken grad Qualcomms prosessorer vil tas i bruk, er foreløpig lit usikkert. Noen kilder hevder at kun Galaxy S7-modeller solgt i USA og Kina vil bli utstyrt med Snapdragon 820, og at resten av verden – inkludert Norge – vil bli forsynt med Exynos-utstyrte enheter. Informasjonen stammer fra sørkoreanske Electronic Times, og siterer anonyme industrikilder. Nøyaktig hvorfor de skulle velge å lage regionale S7-varianter med forskjellige brikkesett vites ikke.

Mange hevder Samsung droppet Snapdragon i Galaxy S6 på grunn av overoppheting:
– Bare tull at prosessorene våre overoppheter, sier Qualcomm »

(Kilde: Engadget, Reuters)

annonse