Tek.no

Nyhet

Samsung har lansert verdens største disk

Selskapets nye monster rommer 16 TB – og er en SSD.

Samsung
17 Aug 2015 05:30
annonse

For noen då dager siden kunne vi melde at Samsung hadde lansert sin splitter nye minneteknologi, som raskt ville gi langt større SSD-er. Nå har allerede det første produktet basert på den nye teknologien dukket opp, og det er mildt sagt et oppsiktsvekkende stykke maskinvare.

Som blant andre Ars Technica melder har Samsung nemlig dratt sløret av en ny SSD med en lagringsplass på vanvittige 16 terabyte. Dette gjør den ikke bare til den desidert største SSD-en i verden, men trolig også den aller største lagringsdisken.

For bedriftsmarkedet

Den nye disken har modellbetegnelsen PM1633a og er, kanskje ikke helt overraskende, rettet mot bedriftsmarkedet. Samsung har ikke avslørt prisen på produktet, men den blir nok ikke videre billig. Ars Technica gjetter på minimum 5000 britiske pund, rundt 64 000 norske kroner.

De nye V-NAND-brikkene til Samsung, som den nye SSD-en er bygget med. Foto: Samsung

Mer

SSD-en er altså basert på den nye, tredje generasjons V-NAND-teknologien som Samsung nylig avslørte. Denne opererer med minnebrikker på 256 gigabit per brikke, som er en dobling sammenlignet med den forrige generasjonen.

annonse

Som med den forrige varianten lagres det tre bit i hver celle, men Samsung har nå stablet hele 48 lag oppå hverandre, opp fra 32. Siden 256 gigabit tilsvarer en lagringsplass på 32 gigabyte, må Samsung ha presset minimum 500 av sine nye minnebrikker inn i boksen, noe som muligens har krevd en spesiell teknikk.

Høy ytelse

Produktet ble avduket på den såkalte Flash Memory Summit-messen i California, hvor Samsung viste frem en server som inneholdt intet mindre enn 48 eksemplarer av den nye SSD-en, med en samlet kapasitet på 768 terabyte.

Denne hadde en ytelse på hele 2 millioner IOPS (input/output operations per second). Til sammenligning har en normal forbruker-SSD vanligvis en ytelse på et sted mellom 10 000 og 90 000 IOPS.

Etter all sannsylighet er Samsungs nye monster altså verdens aller største lagringsdisk. Vanlige harddisker har nemlig først nylig kommet opp i en størrelse på 10 TB, etter at det Western Digital-eide selskapet HGST lanserte det som skal ha vært verdens første harddisk på 10 TB så sent som i juni i år.

Samsung har mange jern i ilden: Snart skal selskapet kanskje gi seg hologrammer på mobilen »

Les også
Denne disken bør du holde deg langt unna
Les også
Samsung med minne-gjennombrudd
Les også
Snart vil SSD-ene få mye større lagringskapasitet
Les også
Samsung lanserer SSD-er på 2 TB
annonse

Les også