EVGA trapper opp satsningen i Norge
Tar blant annet med seg superkraftige bærbare og lover priskrig på strømforsyninger.
Tek.no/Taipei: EVGA er en aktør som frem til i dag har holdt seg litt i skyggen i Norge. Under årets Computex-messe i Taiwan kunne imidlertid selskapets Nordiske salgssjef, Ben Wilson, avsløre at de snart trapper opp sin tilstedeværelse i Norge kraftig.
Se alt fra årets Computex-messe på vår samleside »
Mens EVGA-logoen til nå har vært å se på grafikkort og en og annen strømforsyning, vil selskapet nemlig ta med seg helt nye produktkategorier som bærbare spillmaskiner og kabinetter når de til høsten setter kursen nordover.
Supertynn, men supersprek bærbar
Markedet for spillbærbare, som i Norge har vært dominert av Asus og MSI – og nå nylig fått en konkurrent i Acers Predator-serie – får dermed enda en spiller. Wilson forteller at de har snust på det norske markedet en stund, men at det er én spesiell grunn til at de har ventet: Nvidias nye GTX 1000-serie grafikkort.
– GTX 1000-serien yter langt bedre enn GTX 900-grafikken i vår nåværende linje bærbare. Om vi hadde dratt nordover i dag, med våre eksisterende maskiner, ville vi kanskje solgt fem eksemplarer, humrer salgssjefen.
Får GTX 1080M-grafikk
Han mener alle nå venter på GTX 1070 og GTX 1080 for bærbare, og til dem som venter har han følgende beskjed:
– Når vi dukker opp i Norge blir det med skikkelig GTX 1000-grafikk i maskinene våre.
Vi har testet Nvidias GTX 1080:
– Gir deg 60 FPS i 4K-oppløsning! »
Med «GTX 1000»-grafikk er det selvsagt GTX 1080-grafikk det hintes til, og det i deres aller første bærbare, kalt «SC17». Denne fikk vi demonstrert under årets Computex-messe, endog med GTX 980M-grafikk, og førsteinntrykket vårt er at dette er en premium spillbærbar konkurrentene skal passe seg for.
Mens det blir en GTX 1080M-brikke som håndterer den 17 tommer store 4K-skjermen maskinen har fått, er det også funnet plass til en Intel Core i7-6820HK-prosessor av det ulåste slaget. Alt i en kropp som er på sitt feiteste over rumpa hvor den kun måler 2,7 centimeter.
Det som er litt ekstra spennende med EVGAs SC17, utover kombinasjonen av kraft og tynn profil, er at EVGA trekker inn kompetansen de etter hvert har opparbeidet på strømforsyninger i designet av maskinen. En spesialtilpasset EVGA-strømforsyning, som leverer opptil 240 watt, er nemlig medvirkende årsak til at maskinen, ifølge markedssjef Jan Jonas, selv over tid kan holde på overklokkingen du gir prosessoren og grafikkbrikken.
SC17 er ikke den første spillbærbare som skryter av å kunne overklokkes, men vi har i alle fall her på huset til gode å se den bærbare spillmaskinen som klarer å utnytte overklokken den er gitt over tid før den får fullstendig heteslag og struper ytelsen igjen.
Dette lover Jonas ikke vil være tilfelle med SC17, ettersom denne skal levere det han betegner som svært god kjøling. Vi håper – for maskinens del – også at den gjør det, for når den kommer med en ulåst Intel-prosessor, dedikert overklokkingsknapp og en BIOS skreddersydd for nettopp dette formålet, ja da blir vi skuffet om vi opplever noe annet enn råskap når vi får maskinen inn på testbenken til høsten.
Noen eksakt dato for norgeslanseringen vil ikke Jonas ut med, men slutten av tredje kvartal eller begynnelsen av fjerde kvartal trekker han frem som en interessant tid...
Strømforsyninger med fokus på pris og støynivå
Markedet for strømforsyninger har i lengre tid vært dominert av Corsair. Nå, med inntoget av en ny aktør, kan vi jo håpe på litt jovial priskrig mellom produsentene. Og, det er akkurat dette EVGAs nordiske salgssjef, Ben Wilson, lover oss når de straks begynner å selge flere av sine strømforsyninger her til lands.
– Våre strømforsyninger skal være rimeligere og by på mer ytelse per krone enn konkurrentens, hevder han, samtidig som han benytter sjansen til å fortelle at det slettes ikke bare er på grunn av prisen du skal fristes over til «nykommerne».
Selskapet forsøker nemlig å differensiere seg fra konkurrentene ved å gi enkelte av strømforsyningene sine med «80 Plus Gold» eller bedre effektivitet en såkalt «Eco-Mode».
– Eco Mode, eller «Eco Thermal Control System», kan du aktivere med en egen bryter bak på PSU-en. Denne modusen senker varmeutviklingen og energiforbruket når du ikke belaster maskinen noe særlig, utdyper Wilson.
Selv om det er snakk om en fysisk bryter, som kan slås av eller på fra baksiden av maskinen, forteller Wilson videre at Eco Mode gjerne kan være aktivert hele tiden. Om strømforsyningen merker at maskinen din trenger mer kraft bare letter den opp på varmerestriksjonene og øker tilførselen av strøm etter behov.
Med Eco Mode aktivert stopper viften helt om lasten på strømforsyningen er under 25 prosent, og skal ikke kjøre skikkelig i gang før utnyttelsen nærmer seg full last.
Nå er det vel sjelden strømforsyningen som støyer mest i maskinen din, men kanskje er denne funksjonen noe entusiaster med vannkjølt eller passivt kjølt system vil komme til å sette pris på.
EVGA vil tilby tre nye serier strømforsyninger i Norge, selvsagt med litt forskjellige watt-styrker.
To av disse seriene, BQ og GQ, er halvmodulære, mens GX er fullt ut modulær. Sistnevnte kan være en fordel om du vil skifte til egne kabler, kanskje i en bestemt lengde eller farge. Årets GX-serie er dessuten hakket mer kompakt og lettere enn EVGAs øvrige tilsvarende serier.
De halvmodulære modellene inneholder strøm til hovedkort og ett grafikkort, altså ledninger du uansett ikke kommer unna, mens resten av kablene kan legges til eller fjernes etter behov.
Smart grafikktilbehør
EVGA viste selvsagt frem en rekke grafikkort til oss, men mens selskapet tar sikte på å lage hele syv mer eller mindre like varianter basert på Nvidias GTX 1080, var det mest spennende å finne da vi passerte bordet for grafikkorttilbehør.
Med en liten dings kalt Power Link, viser EVGA at de også har smarte løsninger og utseende i tankene, utover å kun tenke på ytelse til produktene.
Power Link er kun en adapter, men når vi ser den forstår vi egentlig ikke hvorfor vi ikke har fått se flere av dem tidligere.
Power Link flytter nemlig tilkoblingene for PCIe-strømkablene vekk fra langsiden av grafikkortet, eller bort fra «glaninga» som det heter, hos alle som har et vindu i kabinettdøren sin. Med løsningen kobles strømkablene heller til grafikkortet langs kortsiden, som i de aller fleste tilfeller uansett ikke synes fra vinduet. Slik blir det enklere å – i alle fall tilsynelatende – holde innsiden av maskinen fri for forstyrrende kabler.
Dessuten kan adapteret kanskje gjøre sitt til at en akkurat får klemt på plass et stort grafikkort i sitt nye mITX- eller mATX-bygg?
EVGA er ikke alene om å lansere et vell av GTX 1080-utgaver:
Dette er bare noen av kortene du kan velge blant »