Nyhet

8 ting du kan gjøre i iOS 8

Her er de beste funksjonene i det nye operativsystemet.

Apple har endelig lansert iOS 8, og den ferske oppdateringen er stappfull av nye triks og funksjoner. Selv om den ikke byr på like dramatiske endringer som iOS 7 gjorde, med sitt splitter nye design og skarpe kanter, er iOS 8 mer å regne som en evolusjon enn en revolusjon.

Men selv om det ikke er snakk om en total omveltning, har det blitt implementert drøssevis av forbedringer og nye funksjoner. Noen er store og åpenbare, som den nye helseappen, mens andre er mye bedre skjult.

Under finner du åtte nye ting du bør vite om i iOS 8:

1: Du kan bytte ut Apples vanlige tastatur

Selv om Android allerede har hatt det i flere år, er dette en kjempenyhet for Apple-brukere: Endelig kan du bytte ut standard-tastaturet. Det betyr at tastaturapper som SwiftKey og Swype, som har blitt kjempepopulære på Android, endelig kan komme til iOS. Ingen av de to støtter imidlertid norsk språk ennå, men det gjør for eksempel Fleksy.

For å installere et nytt tastatur må du først laste ned et fra App Store. Når appen er installert går du til Innstillinger --> Generelt --> Tastatur --> Tastaturer --> Legg til nytt tastatur. Der vil du finne tastaturet du akkurat lastet ned. Neste gang du får opp Apples vanlige tastatur trenger du bare å trykke på den lille globus-logoen for å velge hvilket tastatur du vil bruke.

2: Varslingssenteret har blitt mye bedre

Varslingssenteret har fått en solid overhaling i iOS 8. Apple har kuttet ned antallet faner til to, og har gjort begge like nyttige.

Den første fanen heter «i dag», og viser deg kalenderoppføringer, vær, dato og påminnelser. I bunnen kan du også ta en rask titt for å se hva du skal gjøre i morgen, så du alltid er forberedt.

Den andre fanen samler nå alle varslinger på ett sted, og har gjort det mye lettere å samhandle med dem. Ser du for eksempel at du har fått en melding kan du sveipe den mot venstre, og du får et valg om å svare på meldingen.

3: Finn ut hvilke apper som bruker mest batteri

Apple sier at iOS 8 bruker mindre strøm enn tidligere, men det kan likevel være greit å sjekke hva som suger mest energi fra batteriet ditt. I den nyeste utgaven av iOS kan du nå se en liste over hvilke apper som er aktive og bruker strøm i bakgrunnen.

Gå inn på Innstillinger --> Generelt --> Bruk --> Batteribruk, og finn strømsynderen!

4: Få mer ut av Meldinger

En av appene som har fått mest oppmerksomhet i iOS 8 er meldingsappen. Her er fire ting du bør prøve:

  • Trykk på det lille mikrofonikonet ved siden av tekstfeltet for å sende en en liten lydsnutt. Du får opp valg for å spille av lyden igjen, sende eller slette når du er ferdig. Hvis du holder inne knappen kan du gjøre alt sammen med bare ett trykk.
  • Trykk på Detaljer i øverste hjørne for å få opp en haug av nye valg. Du kan blant annet få en hel oversikt over alle bilder som har blitt sendt frem og tilbake, så du slipper å bla deg oppover forbi hundrevis av meldinger.
  • Fortell hvor du er. Akkurat som på Facebook Messenger kan du sende din lokasjon din en venn med ett trykk. Inne på Detaljer-siden kan du enten trykke på "send min nåværende plassering" eller "Del plasseringen min", for å fortelle andre hvor du er.
  • Hvis du trykker på mikrofon-ikonet ved siden av mellomromsknappen kan du diktere meldingene dine. Dette fungerte i iOS 7 også, men nå skjønner den endelig norsk tale også.

5: Svar på meldinger umiddelbart

Varslinger har blitt smartere. Når de dukker opp på toppen av skjermen din kan du dra fingeren ned over dem, og få opp flere valg. Sveiper du fingeren over en melding får du opp et lite tekstfelt, slik at du kan svare direkte på meldingen, uten å forlate appen du bruker.

6: Snakk med Siri uten å trykke på telefonen

Selv om taleassistenten Siri fortsatt ikke skjønner norsk, kan hun fortsatt være nyttig å bruke. I iOS 8 kan hun nå bli aktivert uten å måtte holde inne hjem-knappen - alt du trenger å gjøre er å si «Hey, Siri». Dette krever imidlertid at enheten din er koblet til strøm, noe som begrenser funksjonaliteten til nattbordet, bilen eller kanskje kontoret.

Vi ser likevel for oss at det kan være en grei ting å ha når du bare sove i fem minutter til, og du kan rope «Hey Siri, set a timer for five minutes!».

Funksjonen er deaktivert når du installerer iOS 8 og må aktiveres i Innstillinger.

7: Notatappen har blitt mer avansert

Vi har allerede innrømt at vi er glade i Notat-appen, og bruker den til mye rart. I iOS 8 kan vi lage enda finere notater. Appen støtter nå såkalt rik tekstformatering, noe som altså vil si at man kan skrive med for eksempel fet- eller kursiv tekst og legge inn bilder i notatene.

8: Del apper og kjøp med familien

Hvis hele familien din har Apple-dingser, kan dette være en god måte å rydde opp litt i både økonomien og brukerkontoer. Med iOS 8 har Apple lansert en funksjon kalt familiedeling, som lar opptil seks personer dele hverandres kjøp i iTunes, App Store og iBooks.

For å sette opp familiedeling går du inn på Innstillinger --> iCloud --> Konfigurer Familiedeling.

Dette er naturligvis bare en liten håndfull av nye funksjoner i iOS 8, og det er mye som ikke har blitt nevnt her. Hvis du har andre gode tips kan du gjerne komme med dem i kommentarfeltet nedenfor.

Har du ikke nok plass til å oppgradere?
Slik installerer du iOS 8 uten å måtte slette apper »

Følg @teknofil_no på twitter! »

annonse