Tek.no

Nyhet

Dette er månedens beste bilde

Det ligger mange timers arbeid bak februarvinnerbildet.

Cato Osaland
13 Mar 2014 05:30

Hver ukedag velger vi et bilde som blir Dagens bilde fra Bildekritikken. Disse dagsvinnerne er så med i konkurransen om å bli Månedens bilde. Vinneren av denne kåringen får et gavekort på 1000 kr på Japan Photo XXL. Bildet vil også være med i vurderingen om å bli årets bilde her på Akam.

Nå har juryen kikket nærmere på alle dagsvinnerne fra februar, diskutert for og i mot og så kåret en vinner:

Månedens bilde i febuar er «Ligatus» av Cato Osaland.

Vinnerbildet kan du se i toppen av artikkelen, og i bildekarusellen i bunn av artikkelen kan du se bildene som nesten nådde opp.

Juryens begrunnelse

Noen av bildene vi plukker ut som Dagens bilde her i bildekritikken er behagelige å se på: tiltalende farger, motiv og komposisjon. Andre bilder plukkes ut fordi de er som knyttneveslag i magen, bilder som får deg til å stoppe opp og tenke.

Dette er er slikt bilde. Et solid gjennomført bilde som fremkaller ubehag. Og ikke minst, spørsmål. Hva har skjedd? Hvem har gjort dette mot personen?

Fordi bildet er i et annet format enn toppbildeformatet vårt, har vi måttet gjøre et utsnitt for å få bildet til å passe artikkelformatet vårt. Se derfor også gjerne hele bildet her.

Se bildet som ble Årets bilde for 2013

Fra en miniserie

Med en slikt bilde er det kanskje ikke rart vi ble nysgjerrige på historien bak. Cato forklarer:

– Bildet er ifra en miniserie om tvang og begrensninger. Ligatus er latin for bånd og tilknytning. Måten jeg valgte å illustrere dette på var med plastfolie som en metafor til et edderkoppnett. Bånd og tvang er det som begrenser oss, men på samme tid holder oss oppe og gående. Å for eksempel måtte gå på skole eller jobb kan til tider ikke virke som frivillig, nærmere tvang, men det holder oss gående og gir ting en definert mening.Av den grunn ser jeg verken på det som negativt eller positivt, og det er årsaken til at fargetonene ikke er overøsende kalde eller varme.

– Idéen til bildet kom til meg etter at jeg la merke til at plastfolie har samme har samme visuelle tekstur som edderkoppnett. Tankene begynte å svive rundt om hva jeg kunne bruke det til, og jeg fant ut at om jeg tvinnet det cirka 8 ganger kunne det holde over 60 kilo. Det åpnet døren for å henge opp et menneske, jeg ordnet modell fortløpende og tok et par testbilder hjemme for å bli klokere på komposisjon og teknikk.

Men skal vi tro Cato, var det ikke bare bare å få modellen på plass:

– Prosessen med å få et menneske til å henge krevde mye matematikk og strukturering. Jeg endte opp med å lage en ramme som modellen kunne ligge i, før jeg mumifiserte modellen og trakk tråder opp til greinene, for å skape en større illusjon av at han henger i snorer. Det var vellykket og da dagen var omsider omme hadde det gått 4 timer og rett under 400 meter med plastikkfolie.

Hele lista

Hvert jurymedlem har gitt tre poeng til sitt favorittbilde, to poeng til andreplassen, og ett poeng til tredjeplassen. Når vi da teller opp ser listen over poenggitte bilder slik ut:

Se alle bildene som ble dagens bilde i februar

Flere leserbilder

En av de beste måtene å lære fotografi på, er å se på bilder andre har tatt, og lese deres egne og andres kommentarer og betraktninger rundt dem. Her er noen forslag til hvor du kan gå for å finne mer av dette her på Akam:

  • Bildekritikk - I bildekritikken kan du legge inn bilder og kommentere andres. Dagens bilde velges herfra.
  • Dagens bilde - Her finner du tidligere bilder som har blitt kårets til dagens bilde.
  • Månedstrådene - Hver måned får sin egen forumtråd hvor du og andre lesere kan legge ut bilder og vise dem frem til resten av forumet.
  • Månedsgjennomgangene - Redaksjonen plukker bilder fra månedstrådene og kommenterer dem i artikler som du finner samlet her.

Har du noen bilder du er stolt av? Del med oss og vinn en forstørrelse av det!

Les også
Fem ting vi kan lære av Cato Osaland
Les også
Han er bare 18 år og tar imponerende bilder
Les også
Dette er månedens bilde
Les også
Gi et hjerte til favorittbildet ditt
annonse

Les også