Til hovedinnhold

Dette kan være fremtidens trikk

Russlands nye vidunder kalles en «iPhone på skinner»

UVZ

Samtidig med at datateknologien gjør nye fremskritt blir også mange andre områder av samfunnet stadig mer avansert, inkludert transportteknologien, blant annet i form av Googles selvkjørende biler.

Også kollektivtransporten utvikles stadig, og nå kan nettstedet Engadget melde om en splitter ny trikk som unektelig bærer et visst futuristisk preg.

Unikt utseende

Trikken er utviklet og bygget av det russiske selskapet Uralvagonzavod (UVZ) og har fått det lettere patriotiske navnet «Russia One». Trikken ble avduket under den nylig avholdte industrimessen Innoprom i Russland.

Komfort, ergonomi og teknologi står i fokus på innsiden.Foto: UVZ

Russia One er det man kan kalle en høyteknologisk trikk, både utenpå og på innsiden. Den har for det første et svært originalt ytre design, nærmere bestemt et «krystall-lignende» skrog.

I tillegg til å være estetisk unikt skal skroget også være i stand til å effektivt reflektere omgivelsene, slik at det passer inn i alle mulig typer miljøer; fra skoger til byer. Et annet nytt designelement er at fronten av trikken er bygget på skrå, noe som angivelig skal sikre føreren mye bedre sikt og redusere risikoen for påkjøringer.

«iPhone på skinner»

På innsiden finnes det imidlertid også en rekke godsaker. UVZ kaller trikken for en «iPhone på skinner», med blant annet Wi-Fi, høyoppløselige overvåkningskameraer, det russiske satelittnavigasjonssystemet GLONASS, GPS, klimaanlegg, antibakterielle håndtak og massevis av annen teknologi man ikke nødvendigvis finner i dagens trikker.

Russia One har også en såkalt modulær konstruksjon som gjør det mulig å konfigurere vognene ulikt, og det skal være lagt særskilt stor vekt på generell komfort og ergonomi. Den skal for eksempel være i stand til å absorbere ujevnheter på skinnene.

Trikken er ennå på prototype-stadiet, men ifølge UVZ er det godt mulig at masseproduksjonen vil starte allerede neste år. Selskapet ønsker også å tilby trikken på internasjonale markeder, blant annet Øst-Europa, men det er uvisst når vi eventuelt får se den nærmere vår egen region.

Her er en annen futuristisk transportteknologi: Disse kapslene skal frakte pendlere med en fart på 240 km/t »

Mer om
annonse