Til hovedinnhold

Tidobler mobilfarten på stadionanlegg

Konsert- og idrettsbesøkende i Helsinki kan sende data fra mobilen med ti ganger så stor hastighet som før.

Nokia Networks

Det er Nokia Networks som forteller om dette i en pressemelding. Sammen med mobiloperatøren Elisa har de tatt i bruk programvaren Nokia Centralized RAN – sentralisert radioaksessnett – for å øke datahastigheten ut fra smartmobiler og nettbrett i LTE/4G-nettet.

Passer for store folkemasser

Salgssjef Tor Leif Aarland i Nokia Networks Norge sier til vårt søsternettsted Inside Telecom at teknologien passer best der det er samlet store folkemengder som sender mye mobildata. Og trenden er at konsertgjengere og publikum på idrettsarrangementer oppdaterer bildetjenester og sosiale medier underveis, med påfølgende press på mobilnettet.

– Når mobilen din sender data til den cellen den er tilknyttet, går egentlig signalet i alle retninger og plukkes også opp av andre celler i nærheten. Normalt oppfattes signalet som støy, eller interferens i nabocellene, men det vi har gjort i Helsinki er å fange opp denne «støyen» og sende den til en sentral enhet der det legges sammen med signalet til den primære cellen. Resultatet er at datatrafikken ut fra mobilen går 2,5 ganger raskere. I ytterkanten av cellene er forbedringen enda større. Der har vi målt en forbedring av ytelsen på ti ganger, sier Aarland.

Mange mobilantenner

På et stadionanlegg står det tett i tett med sendere (celler) i mobilnettet. Hver basestasjon kan ha en rekke celler som kommuniserer med basestasjonens «baseband»-enhet via fiber. På Hartwall arena i Helsinki fanger Elisa og Nokia opp signalene fra hver mobiltelefon på eksempelvis 12 celler.

Trafikken analyseres i baseband-enheten, som i praksis er en datamaskin. Denne velger de seks sterkeste signalene og summerer datastrømmen før den sendes ut av stadionanlegget og inn i mobilnettets kjernenett. For til slutt å ende eksempelvis på Instagram.

Oppdateres hvert millisekund

Hele denne prosessen gjentas hvert millisekund og helt uten at mobiltelefonen eller nettbrettet har noen som helst anelse om at støyen har blitt til en langt raskere mobildata-trafikk. Dette for å optimalisere nettverkskonfigurasjonen mot hver enkelt mobil.

I og med at dataoverføringen går hurtigere ut fra smartmobilen og til den nettsiden som er målet, vil dette også spare strøm. I tillegg reduseres sendestyrken fra smartmobilene. Ifølge Nokias tester forlenges batteritiden med hele 33 prosent på grunn av teknologien.

Sett fra både nett og kunder er ett av resultatene at flaskehalser i nettet fjernes. I Hartwall arena kan det være opp til 15.000 besøkende på en gang. Svært mange av dem sender bilder og video, samt oppdaterer sosiale medier.

Aarland understreker at denne metoden kun benyttes på opplink, altså ut fra mobiltelefonen. Data inn til mobilen går fortsatt kun fra én celle i mobilnettet.

Også på Oslo Lufthavn trengs masse kapasitet i mobilnettet:
Vi tok turen ut til Gardermoen, hvor de bygger et helt ekstremt nett nå »

annonse