Tek.no

Nyhet

10 Facebook-lenker du aldri må klikke på

Ellers blir du pepret med søppelpost.

iStock/17041643
1 Aug 2014 13:37

Det skjer med jevne mellomrom at useriøse aktører dukker opp i Facebook-feeden din. Lar du deg lure, vil de få tak i e-postadressen som er knyttet til Facebook-kontoen din, og kan deretter overlesse deg med såkalt spam – søppelpost. I verste fall kan det føre til at PC-en eller mobilen din får virus.

Nå har antivirusselskapet BitDefender laget en rangert liste over de 10 vanligste Facebook-svindlene, skriver The Guardian. Mange av dem har du garantert sett i din egen «feed», og forhåpentligvis har du forstått at det bare var tull.

«Total profile»

Den desidert vanligste, som flest trykker på, er den som lover at du skal kunne se hvor mange som besøker Facebook-profilen din, og hvem de er. Lokketeksten inneholder som regel ordene «toal profile».

Som Gizmodo påpeker, blir du ofte bedt om å gi en tilgang til en tredjepart for å kunne bruke liksom-tjenesten, og med det har du gitt svindlerne den samme informasjonen du har gitt Facebook, inklusive retten til å legge ut meldinger på dine vegne.

«Rihanna sex tape»

På andreplass finner vi svindelforsøket som lokker med å bytte ut Facebooks blåfarge med en farge du liker bedre. Rosa? Grønn? Du kan velge hva du vil, men alt du ender opp med er spam og en like Facebook-blå profil.

Har du forresten sett Rihannas lekkede sexvideo? Det har heller ikke Facebook-brukerne som har klikket seg inn på de ulike lenkene som lover deg en sniktitt – ettersom dette også er svindelforsøk.

De fleste av svindelforsøkene har engelsk tekst, og derfor bør det kanskje være lettere å gjennomskue dem for nordmenn. Her er hele listen til BitDefender, inklusive de ordene som ofte brukes:

Topp 10 Facebook-svindler 2014 (BitDefender):

1. Total profile views/visitors – 30.20%

2. Change your Facebook Color/Colour – 7.38%

3. Rihanna sex tape with her boyfriend – 4.76%

4. Check my status update to get free Facebook T-shirt – 4.21%

5. Say goodbye to Blue Facebook – 2.76%

6. Unsealed. We are giving them away for free – 2.41%

7. Check if a friend has deleted you – 2.27%

8. See your top 10 profile peekers here! – 1.74%

9. Find out how to see who viewed your profile – 1.55%

10. Just changed my Facebook theme. It’s amazing – 1.50%

Kjenner du noen som har latt seg lure av disse? Kommentér i forumet!

Her er skikk og bruk som mange ikke følger:
10 ting du ikke gjør på Facebook »

(Kilder: The Guardian, Gizmodo, BitDefender)

Les også
Slik sletter du Facebook-kontoen din
Les også
10 ting du ikke gjør på Facebook
annonse

Les også